Bedste gaming skærm

Kasper Skov Jensen

Svært at vælge

Skal du gøre dig forhåbninger om at slå dine gamer-venner og fjender skal din skærm kunne følge med. Vi har fundet de bedste. 

Du sidder måske og kigger på én lige nu. Måske har du ikke tænkt over, at den kan have afgørende betydning for, hvordan du læser den her artikel. En computerskærm er ikke bare en computerskærm – slet ikke hvis du gamer på den. 

Som gamer skal du kunne regne med, at det ikke er skærmen, der sætter begrænsningerne. Den skal kunne vise dig fejlfri grafik, og være hurtig nok til, at den ikke er skyld i nederlag. Med to ord skal den være hurtig og lækker. 

Hvad er så den bedste gamer skærm? Det har pcgamer.com undersøgt og vi har samlet de bedste herunder:

Bedste gaming skærme

Pros:

  • Høj opløsning
  • Ekstrem høj opdateringshastighed (op til 165 Hz)

Cons:

  • Kræver et grafikkort fra Nvidia for at udnytte G-Sync
  • Dyr

Den allerbedste gaming skærm, der kombinerer det bedste af flere teknologier. Skærmen på 27” har en opløsning på 2560 x 1440.

 Det giver flere pixels en fuld HD, men er ikke så krævende som UHD, så skærmen sætter nogle mere rimelige krav til dit grafikkort. Det er en IPS-skærm med en responstid på fire millisekunder, så du får både en skærm, der viser klare farver og er hurtig. 

Opdateringshastigheden er helt op til 165Hz og skærmen kan tilsluttes med både HDMI og DisplayPort. 

Eneste minus er prisen, men ofte koster kvalitet som bekendt lidt ekstra.

Pros:

  • Lækre billeder i UHD HDR
  • Høj kontrast

Cons:

  • Ikke den allerhurtigste responstid
  • Dyr

Med en opløsning på 3840 x 2160, en responstid på fire millisekunder og op til 144Hz, er specifikationerne i top – måske lige med undtagelse af responstiden. Skærmen giver krystalklare billeder i UHD, og er udstyret med G-Sync, HDMI og DisplayPort.

Desværre er den 27” store skærm også udstyret med et voldsomt prismærke.

Pros:

Cons:

  • Dårlige betragtningsvinkler

Det her er den bedste skærm til prisen, mener pcgamer.com. Her får du nemlig en skærm, der kan klare UHD og med HDR, der kan slås til og fra. Det er en 28” budgetvenlig herlighed. Skærmteknologien er TN, så betragtningsvinklerne kunne være bedre, men til gengæld er responstiden bare et millisekund. Opdateringshastigheden er 60 Hz.

De indbyggede højtaler er bestemt også et plus.

Du får lidt mere skærm for pengene, hvis du også har et AMD grafikkort. Den understøtter FreeSync.

Hvad kan dit grafikkort?

Der er flere ting at kigge efter, når du skal have en ny gaming skærm. Vi anbefaler, at du som noget af det første får overblik over, hvad dit grafikkort kan klare.

Skærmen er nemlig aldrig bedre end grafikkortet, så der er ingen grund til at betale penge for, at gaming skærmen har specifikationer, som den ikke kan udnytte, fordi det grafikkort, der sidder i din computer ikke understøtter det.

Hvis du ikke kender navnet og modelnummeret på dit grafikkort, kan du nemt slå det op. På Windows-computere startes programmet “Kør” (Windows-knappen+R). I tekstfeltet skriver du “dxdiag” og trykker “OK”.

Det åbner vinduet “Diagnosticeringsværktøj til DirectX.” Under fanen “Skærm” kan du se navnet og modelnummeret på det grafikkort, der sidder i computeren.

Det kan du derefter Google for at få et overblik over, hvad det understøtter.

Opløsningen

Nye gaming skærme vil ofte have én af følgende tre opløsninger:

– 1080p (Fuld HD)

– 1440p (QHD/2K)

– 2160p (UHD/4K)

Det er et udtryk for, hvor tæt pixels (bittesmå firkanter, der lyser for at danne billedet) sidder på skærmen, og dermed hvor klar og detaljeret den kan være. Her er det ofte grafikkortet, der sætter begrænsningen.

Der er forskel på, hvor mange billeder i sekundet (FPS) et grafikkort kan klare ved de tre opløsninger. Grundlæggende er det dog mest fremtidssikret at købe en skærm med QHD eller UHD-opløsning.

Opdateringshastigheden

Gaming skærmens opdateringshastighed er et udtryk for, hvor mange gange i sekundet, den kan opdatere billedet og hvor mange billeder i sekundet, den kan vise. Opdateringshastigheden angives i Hertz (Hz) og der er typisk tre hastigheder:

– 60Hz

– 144Hz

– 240Hz

Endnu en gang er det værd at huske, at grafikkortet skal understøtte skærmens opdateringshastighed – ellers får du ikke glæde af dens evne til at vise mange billeder i sekundet. 

Adaptive Sync: FreeSync og G-Sync

Tidssvarende gaming skærme har en  Adaptive Sync-teknologi. Den forhindrer det, der på engelsk kaldes “Screen tearing”, hvor flere billeder bliver vist i det samme billede og dermed “forskubber” hele billedet. 

Der findes to teknologier: FreeSync og G-Sync. 

FreeSync virker med grafikkort fra AMD, og gør ikke skærmen dyrere. G-Sync kan kun bruges sammen med grafikkort fra producenten Nvidia. Det gør typisk skærmen mellem 800 og lidt over 1.000 kr. dyrere.

Skærmteknologien: TN og IPS

Der findes overordnet to forskellige teknologier, der får skærmens pixels til at lyse: 

– TN (twisted nematic)

– IPS (in-plane switching)

Vi skal ikke kede dig med de tekniske detaljer om de to. Overordnet set giver IPS bedre farvegengivelse og mere levende billeder end TN. Til gengæld har TN-skærme en hurtigere responstid. 

Responstid

Når du hører ordet responstid i nyhederne er det ofte noget med, hvor hurtigt politi eller ambulancer når frem. Helt så dramatisk er responstid på gaming skærme ikke, men det er et vigtigt punkt at forholde sig til. På skærme bliver responstiden målt i millisekunder (ms) og er et udtryk for, hvor lang tid hver pixel er om at skifte fra sort til hvid eller skifte fra en nuance af grå til en anden grålig nuance. 

Når man gamer giver en hurtig responstid mere flydende kamerabevægelser. IPS-skærme går kun ned til fire millisekunders responstid, mens TN-skærme kan komme helt et på et enkelt millisekund. Det er dog ikke sikkert, at du vil bemærke en forskel på tre millisekunder. 

Skærmstørrelsen

Noget af det eneste omkring teknologi, der ikke har ændret sig i årtier er, at skærmes størrelse angives i tommer (“) De fleste gaming skærme er mellem 21” og 27”. Større skærme skal betragtes på større afstand.  Hvis du vælger en skærm med Fuld HD-opløsning anbefales det, at den ikke er mere end 24” – ellers kan du risikere et lidt uklart billede, fordi pixels sidder for spredt.

Tilslutningsmuligheder : DisplayPort og HDMI

Gaming skærmen tilsluttes ofte computeren via:

– DisplayPort 

– HDMI

Begge understøtter overførsel af billede og lyd. Men DisplayPort kan klare højere opdateringshastigheder end HDMI.

HDR: High Dynamic Range

Hvor opløsningen handler om antallet af pixels, handler HDR om pixels evne til at gengive farver ude i enderne af farveskalaen: hvid og sort.

En gaming skærm med HDR vil derfor kunne vise farven hvid mere hvid og sort som dybere sort end andre skærme.

Den helt konkrete forskel på skærme med og uden HDR afhænger af øjnene, der ser.

Andre tests

Her på Bredbånd.dk har vi skrevet om mange andre tests og anmeldelser, der er relevante for gamere:

Bedste gaming-headset 

HDMI-kabler: Her er det bedste