Hvad er forskellen på bredbånd og mobilt bredbånd?

Kasper Skov Jensen 05. september, 2018

Er du i tvivl om du skal have bredbånd eller mobilt bredbånd, så læs med og lær om forskellen.

Det kan være en smule svært at skelne mellem almindeligt bredbånd og mobilt bredbånd, da begge typer genererer forbindelse til internettet. Der er dog en række forskelle, og den ene type har nogle fordele, som den anden ikke har, og omvendt.

Mobilt bredbånd
Ønsker man at have en fleksibel forbindelse, som man kan transportere rundt i landet, skal man vælge mobilt bredbånd. Dette fungerer nemlig enten ved, at man tilslutter et USB-stik til sin computer, eller ved at man investerer i en router, der er beregnet til mobilt netværk.  I USB-stikket, som er et USB-modem, indsætter man et lille simkort, som modtager internetsignalet, og simkortet generer på den måde forbindelse til internettet ved at blive forbundet med computeren via USB-stikket.

Det er også et sådant simkort, man indsætter i routeren, såfremt man vælger denne løsning.  Alternativt er der dog også lavet routere, hvori man indsætter USB-modemmet og ikke blot simkortet. Routeren sørger for, at der er flere, der kan deles om det samme mobile netværk. Mobile netværk er dog kendetegnet ved, at man maksimalt må bruge et vist antal GB data om måneden, hvorefter hastigheden sættes ned.

Antallet af GB afhænger af, hvilket abonnement man tegner.

Almindeligt bredbånd
Ønsker man at have hurtigt, ubegrænset internet, er almindeligt bredbånd løsningen.

Der findes dog også mange forskellige typer af almindeligt bredbånd, og det er ikke muligt for enhver at gøre brug af alle disse forskellige typer; det afhænger af geografisk placering. De forskellige typer er ADSL bredbånd, kabelbredbånd og fibernet.

ADSL bredbånd er den mest benyttede type bredbånd. Denne type er garant for gode priser, og så er den, som den eneste af de tre muligheder, en landsdækkende mulighed. ADSL bredbånd fungerer via telefonstik, og man kan få denne type bredbånd i en række forskellige hastigheder.

Kabelbredbånd udbydes af Stofa og YouSee. Det er ikke alle, der har mulighed for at vælge denne type.  Man kan tjekke på både YouSees og/eller Stofas hjemmeside, om man bor et sted, hvor det er muligt at få kabelbredbånd. Kabelbredbånd fungerer via et coaxial-kabel, som også levere dit TV signal.

Fiberbredbånd
Sidste mulighed, fibernet, bliver kaldt fremtidens bredbånd, men er endnu ikke så udbredt. Fibernet er kendetegnet ved hurtige og symmetriske hastigheder. Symmetriske hastigheder betyder, at download- og uploadhastigheden er den samme. Fibernettet er lynhurtigt, fordi kablerne transporterer signalet ved hjælp af lys og matcher derfor lysets hastighed.

Det er som sagt endnu ikke så udbredt, men det er muligt at tjekke på nettet, om man kan få det i det område, hvor man bor. Traditionelt bredbånd er som ovenstående viser temmelig mangfoldigt. Inden for de enkelte typer er der også forskelle. Man kan for eksempel få ADSL bredbånd og kabelbredbånd i en del forskellige hastigheder.

Hastigheder og priser
Lave hastigheder er naturligvis billigere end de høje hastigheder, og man skal derfor overveje, hvilken hastighed der passer til ens forbrug.  Surfer man og tjekker lidt mails, er lave, billige hastigheder tilstrækkelige, men downloader man film, billeder og lyd, er det mere optimalt med højere hastigheder.

Det er let at anskaffe sig en router til sin bredbåndsforbindelse da en router som oftest følger med når man køber bredbånd, hvad enten det er ADSL, kabelbredbånd eller fibernet, og på den måde muliggøre deling af sin forbindelse til flere forskellige computere i hjemmet.  Modsat mobilt bredbånd er denne forbindelse dog ikke transporterbar, men den har andre fordele: Man kan få hurtigere bredbåndsforbindelser på denne måde, de er stabile og forbruget er ubegrænset.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Bredbånd.dk til et rart sted at være.