Hvad er internetsikkerhed, og hvordan beskytter du dig bedst online?

Author Thumb

Hacking, spammails, identitetstyveri og Dankortsvindel på nettet – der er mange grunde til, hvorfor internetsikkerhed er vigtigt. Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt sikrer dig, når du surfer rundt på nettet?

Så læs med her, hvor vi guider dig til, hvordan du får en bedre internetsikkerhed og undgår svindel. 

Hvad er internetsikkerhed?

Internetsikkerhed handler om at beskytte dig selv, dine data og dine enheder mod de trusler, der findes på nettet – det kan blandt andet være, når du handler på nettet eller i forbindelse med andre online aktiviteter. Internetsikkerhed bruges altså til at beskrive sikkerheden, når du bevæger dig rundt på internettet.  

Nogle af de sikkerhedstrusler, du kan møde på nettet er bl.a.: 

  • Hacking, hvor uautoriserede brugere opnår adgang til din computer.  
  • Virus eller ondsindet software (også kaldet malware), der kan beskadige dine data eller gøre systemerne sårbare over for udefrakommende trusler. 
  • Identitetstyveri, hvor svindlere stjæler dine personlige oplysninger på nettet. 

For at undgå at ovenstående bliver en realitet for dig, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at du har en god internetsikkerhed.

De mest almindelige sikkerhedstrusler på nettet

Phishing

Phishing er et cyberangreb, hvor svindlere forsøger at franarre dig dine personlige oplysninger, såsom brugernavne, adgangskoder, kreditkortoplysninger eller dine bankoplysninger. Det kan typisk være ved at sende dig e-mails, der ser ud til at komme fra eksempelvis din bank, en besked fra en ven eller fra en anden velkendt virksomhed.

Hvordan virker phishing?
Svindlere bruger ofte sofistikerede teknikker til at narre dig til at tro, at de er en pålidelig afsender. De kan for eksempel være ved at kopiere logoer fra legitime virksomheder, bruge et sprog, der ligner det, en legitim virksomhed ville bruge, eller skabe en følelse af panik for at få dig til at handle hurtigt. 

Hacking og fjernadgang

Hacking er når hackere får uautoriseret adgang til din computer eller computernetværk og bruger den til at stjæle fortrolige oplysninger og data fra dig, installere malware eller ødelægge systemer. Fjernadgang er en funktion, som hackere kan bruge til at få adgang til – og tage kontrol over – din computer eller et netværk fra en anden placering. 

Malware

Malware er en sammensætning af ordene ‘malicious’ og ‘software’ og betyder ondsindet software. Det er med andre ord software, der er specifikt designet til at skade din computer eller stjæle dine personlige data. Malware kan komme i mange former, herunder som virus, orme, trojanere, spyware, adware og ransomware. Et antivirusprogram kan hjælpe med at scanne din computer for uønsket malware og dermed fjerne det.

5 tips til at beskytte dine data online 

Vi har samlet nogle af de bedste tips til, hvordan du bedst beskytter dine data online: 

  • Aktivér multifaktorgodkendelse.
  • Brug en firewall.
  • Vælg browser med omhu.
  • Sørg for at have en stærk adgangskode.
  • Sørg for at have et opdateret antivirusprogram. 

Med disse tips kan du tage de nødvendige forholdsregler og således minimere risikoen for at blive udsat for sikkerhedstrusler på nettet, der kan stjæle følsomme oplysninger fra dig.  

Tips til bedre internetsikkerhed: Sådan beskytter du dig selv på nettet

Hvordan beskytter du dig så bedst muligt online? Vi har samlet nogle af de bedste råd til, hvordan du kan beskytte dig selv mod nogle af de mest almindelige sikkerhedstrusler på nettet. 

Sørg for at bruge internet-sikkerhedssoftware

Med den rigtige internet-sikkerhedssoftware installeret, kan du beskytte dig som mod f.eks. hacking, virus og malware. Sørg derfor altid for at have installeret en sikkerhedssoftware, der kan hjælpe med at fjerne cybertrusler. 

Hav styr på din netværkssikkerhed 

Sørg for at have en god netværkssikkerhed, der beskytter dine netværk og dine data – især når du bruger offentligt Wi-Fi. Med et VPN bliver din internettrafik sendt gennem en VPN-server i stedet for din almindelige internetudbyder. På den måde kan du sikre dig, at der ikke er nogen – hverken din internetudbyder eller andre udefrakommende – der kan misbruge dine data. Det giver dig øget sikkerhed og forbedret privatliv, når du logger på nettet. 

Læs også: Hvad er VPN?

Beskyt dit privatliv ved at blokere dit webcam

Webcams giver hackere direkte adgang til dit mest private rum, og det kan være en ret ubehagelig tanke. De kan nemlig bruges til at spionere på dig, indsamle dine personlige oplysninger og endda tage kontrol over din computer. Ved at blokere dit webcam kan du forhindre, at hackere har mulighed for at se dig og dine omgivelser.

Der findes heldigvis flere forskellige måder, du kan blokere dit webcam på. Du kan enten vælge at sætte noget hen over linsen på dit webcam, eller du kan installere en bestemt software, der deaktiverer dit webcam.

Sådan undgår du at blive offer for Dankort-svindlere på nettet

Dankortsvindel er desværre noget som mange bliver udsat for hver eneste. Derfor er det også vigtigt, at være påpasselig med hvor og hvem du handler med på nettet. Her får du nogle forholdsregler du kan tage, så du minimerer chancen for at få dit kreditkort misbrugt.

1. Klik med omtanke

En af svindlernes ældste tricks er at få det til at se ud som om, du kommunikerer med en reel afsender for at lokke kortoplysninger ud af dig. Det sker næsten altid via falske e-mails og hjemmesider, der ser ud til at komme fra eksempelvis Skat, Google, Apple, E-boks og banker. 

Man kan altid spotte den slags forfalskninger ved at kigge efter de små detaljer:

Er sproget skrevet på 100 procent korrekt dansk? Hverken offentlige myndigheder eller store virksomheder sender mails ud på gebrokkent dansk. De vil heller aldrig blande dansk og engelsk i det samme budskab.

Hvilke hjemmesider bliver der linket til? Får du en mail med links, kan du se hvilken hjemmeside der bliver linket til ved at holde musen over linket. Nederst i højre hjørne vil du kunne se adressen på hjemmesiden. Lyder det som en hjemmeside, der tilhører et troværdigt firma?

2. Tjek hvem, der ejer hjemmesiden

Er du i tvivl om, hvem der står bag hjemmesiden, kan du slå det op. Hvis det er et dansk domæne (en hjemmeside, der slutter på .dk) kan du slå det op i databasen hos DK Hostmaster, som står for at administrere danske domænenavne.

Hvis det er et internationalt domænenavn, kan du slå det op på whois.com.

3. Vær opmærksom på filer

En anden udbredt metode til at få fat i Dankort-oplysninger, som kriminelle alt for ofte har held med er at installere et lille program på brugerens computer, som så sender de eftertragtede informationer til bagmanden. Det undgår man ved aldrig at åbne filer fra afsendere man ikke kender, og ikke installere programmer man ikke har 100 procent tillid til. Derudover skal man have installeret en firewall og et sikkerhedsprogram, som er fuldt opdateret.

Læs også: Vores anmeldelse af de bedste antivirus programmer på markedet.

4. Er hængelåsen aktiv?

På sider hvor du skal indtaste kortoplysninger eller anden personlig information, skal der altid være en synlig hængelås ved siden af adresselinjen, som skal starte med “https”. Det betyder nemlig, at de oplysninger du sender via hjemmesiden er krypteret, så udefrakommende ikke kan få adgang til dem

5. Vær kritisk

Når nogen beder om dine personlige oplysninger så spørg dig selv, hvad de skal bruge dem til. Overvej om det er nødvendigt for at levere en service eller ydelse til dig. Hvorfor skulle Skat eksempelvis have brug for et billede af dit Nem ID, når du selv kan logge på selvbetjeningen? Det vil Skat eller nogen anden troværdig afsender aldrig bede om.

6. Brug et særligt kort

Det kan være en fordel at have et betalingskort, du kun bruger til nethandel, som du sætter penge ind på efter behov. For det første begrænser det skaden, hvis uheldet er ude. Og for det andet kan det være nemmere at holde øje med transaktionerne – for eksempel hvis du kan få en besked på mobilen, hver gang der bliver trukket penge på kortet.

7. Ekstra sikkerhed med en VPN

Med en VPN-forbindelse kan du surfe mere sikkert og anonymt. Din computer har en unik IP-adresse, som kan bruges til at identificere dig, og den sendes til de hjemmesider, du besøger. Med en VPN er det en anden IP-adresse i stedet for din egen, der bliver vist. Det er ikke en mirakelkur mod at få misbrugt sit Dankort, og må ikke blive en sovepude. En VPN kan forhindre hackere og andre skumle typer i at kigge med – og så advarer de fleste VPN-tjenester mod usikre hjemmesider.

8. Kontakt den rigtige afsender, hvis du er i tvivl

Hvis du er det mindste i tvivl om ægtheden af en mail eller hjemmeside, bør du kontakte den rigtige afsender. Skriv ikke tilbage til afsendermailen og kontaktformularer og så videre på hjemmesiden. Find i stedet for kontaktoplysninger, som du er 100 procent sikker på er rigtige. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke kortoplysninger må man give?

Dine kortoplysninger er strengt fortrolige og er kun dine. Du skal derfor aldrig opgive dit kortnummer og CVC (de tre kontrolcifre bag på kortet) til tredjepart. Det samme gælder via telefon, sms eller e-mail. Hverken din bank, Nets eller SKAT ville nogensinde opkræve kortinformationer via telefon, SMS eller e-mail. 

Hvem ejer Dankort?

Dankort er et registreret varemærke, der tilhører Nets.  

Må man bruge en andens Dankort?

Dit Dankort er personligt og må derfor kun bruges af dig. Når du modtager kortet, skal du straks underskrive det på bagsiden i underskriftsfeltet, og det må ikke overdrages eller overlades til andre.  

Dækker banken misbrug af kort?

Ja, din bank dækker misbrug af dit kort. Normalt skal du dog selv dække op til 375 kr., hvilket er en slags selvrisiko, du kan risikere at skulle betale, hvis du ikke har passet godt nok på dine oplysninger.

Author Thumb
Oversigt