Internet i sommerhus: En guide til sommerferien

Author Thumb
internet sommerhus

For et årti siden ville de fleste sommerhusejere nok mene, at internet ikke var vejen frem, når der skulle slappes af – men tiderne har i dén grad ændret sig siden da. Dit sommerhus er nemlig et sted, hvor du kan koble af og geare ned – og det kan en god internetforbindelse faktisk hjælpe dig med.

Internettet er ikke længere bare et redskab til at sende mails eller læse nyheder. Med internet kan du også streame film og serier, spille computerspil og holde kontakten med venner og familie over telefonen. Derfor er en internetforbindelse en kilde til underholdning og hyggelig social kontakt, når du er i sommerhus.

På Bredbånd.dk kan du hurtigt og nemt tjekke mulighederne for internet i dit sommerhus. Men inden du vælger en udbyder, er det en god idé at sætte dig ind i fordele og ulemper ved de forskellige muligheder.

I denne artikel svarer vi på nogle af de mest stillede spørgsmål – og hjælper dig til at forstå forskellene på internetløsningerne.

Hvordan får jeg internet i mit sommerhus?

Der er heldigvis mange veje til at få internet i dit sommerhus. Der er også rig mulighed for at tilpasse din internetforbindelse til dine behov. Du bruger nemlig ikke dit sommerhus på samme måde, som du bruger dit hjem. Derfor er det ikke sikkert, at du har samme krav til internet her.

For at få internet i dit sommerhus, skal du træffe et valg mellem de forskellige internet- og bredbåndsudbydere som er tilgængelige for dig. Udvalget afhænger især af dit sommerhusområde og din økonomiske kapacitet.

Når du har truffet et valg om internetløsning, kan du teame op med den udbyder, der kan levere den internetforbindelse, som du ønsker dig. Her skal du veje elementer som hastighed, pris og forbrug op imod hinanden, inden du beslutter dig.

Hvilket slags internet skal jeg vælge?

Derhjemme har du højst sandsynligt en klassisk bredbåndsløsning. Her betaler du gennem en abonnementsordning for en månedlig pakkeløsning, som forsyner din husstand med internet. Mange prioriterer også høj hastighed og stor stabilitet, fordi de bruger internettet ofte og meget.

Er du i tvivl om, hvor effektivt dit internet derhjemme egentlig er? Så kan du tage denne hastighedstest, der hurtigt giver dig de informationer, du har brug for.

Det er dog langt fra sikkert, at du skal have den samme slags internet i dit sommerhus.

Sommerhuse er nemlig kun til halvårsbeboelse, og mange bruger dem kun få uger årligt. Derfor er det dyrt at købe dedikeret bredbånd, som du betaler for året rundt.

Du bør derfor altid overveje, hvorvidt du skal sætte en påmindelse om at afmelde dit bredbånd i vinterhalvåret.

Men hvad er dine muligheder egentlig? Vi giver dig et hurtigt overblik herunder.

1. Internetdeling (WiFi Hotspot)

Internetdeling fra din smartphone – det man også kalder for et WiFi Hotspot – er en hurtig og simpel metode til at få internet i sommerhus.

Når du opretter et mobilt hotspot deler du den internetforbindelse, du har via din smartphone, med anden elektronik. Det kan for eksempel være en computer eller en tablet. Det kræver dog, at begge apparater har Bluetooth.

Internetdeling egner sig godt til et sommerhus, fordi du kan tage det med overalt. Du slipper også for at betale ekstra for internet du ikke bruger. Til gengæld er det ikke nødvendigvis en særlig stabil forbindelse. Den er nemlig afhængig af, at der er trådløst mobilnetværk i området. Samtidig bruger du også af dataen på dit mobilabonnement, som hurtigere kan løbe tør.

Hvis du vælger denne løsning, så kig dig om efter en udbyder med fordelagtige mobilabonnementer til din smartphone. YouSee har eksempelvis lige annonceret, at alle deres mobilkunder får gratis data (op til 1.000GB om måneden) frem til d. 30. september. Vælger du deling fra hotspot, bør du også sikre dig, at din telefon fungerer som den skal. Gør eventuelt brug af en smartphone reparation, så du er sikker på, at det virker for dig.

2. Mobilt bredbånd

Denne løsning er en form for udvidet version af et WiFi Hotspot. Mobilt bredbånd er nemlig også bærbart og kan tages med i sommerhuset.

Hvis du vælger denne mulighed, betaler du for et simkort med en abonnementsløsning.

Simkortet kan sættes direkte i f.eks. en computer eller tablet. Men det kan også sættes i en trådløs router, som du kan sætte op i sommerhuset. Fordelen ved en router er, at flere apparater her kan være online på én gang.

De fleste mobile bredbåndsabonnementer er fleksible. Det betyder, at du kan tilpasse dem til at svare til dit forbrug i løbet af året. På den måde slipper du for at betale for de måneder, hvor du ikke bruger dit sommerhus.

Der er selvfølgelig også en ulempe. Typisk er hastigheden lavere ved denne type af internet end ved de stationære bredbåndsforbindelser.

3. Fiber

Fibernet er en lidt nyere løsning inden for bredbåndsforbindelser. Den er især kendt for at være meget hurtig og effektiv. Derfor er der mange, som vælger fibernet derhjemme.

For dig, der ikke kan undvære en stærk internetforbindelse, er denne type af bredbånd en god mulighed for at rigtig godt internet i sommerhus. Men fibernet er samtidig også en af de løsninger, som typisk ligger i den dyre ende. Og det er ikke sikkert, at du er villig til at betale mange penge for noget, du kun bruger sporadisk den ene halvdel af året.

En anden ulempe ved fibernet kan være, at fibernettets kabler ikke er anlagt i alle dele af landet endnu. Her kan sommerhusområder være særligt dårligt dækkede. Fibernet bliver dog mere og mere populært og anlægges derfor også flere og flere steder i landet.

4. Via telefonstikket (ADSL)

Bredbånd via telefonstikket er en af de bredbåndsforbindelser, som du ser allermest rundt omkring i de danske hjem. Denne type af internet er kendetegnet ved stor ydeevne og hurtig download. Til gengæld er den ikke altid stabil, fordi hastigheden bliver påvirket af afstanden til udbyderens central.

Typisk vil du med denne internetløsning slutte dig til internettet ved en kabelforbindelse gennem telefonstikket. Du kan godt få en trådløs router, men den skal stå i sommerhuset året rundt.

Mange husstande tilvælger denne type af bredbånd, fordi kvaliteten er høj, men prisen er en smule lavere end ved fibernet. Fordi løsningen har flere år på bagen, er den også tilgængelig flere steder. Du skal dog stadig være opmærksom på, at ikke alle sommerhuse er dækkede.

5. Via kabeltv-stikket (COAX)

Med denne løsning får du dit bredbånd via dit antennestik – altså det stik, som du også kobler dit fjernsyn til. Derfor er COAX bredbånd tit en del af en pakkeløsning, hvor du både får internet og tv. Ellers minder formatet meget om bredbånd via telefonstik og er en pålidelig og sikker forbindelsesmulighed.

Det kan I princippet være dejligt at slå to fluer med et smæk. Men igen er det værd at overveje, om du har brug for en stor – og dyr – pakkeløsning til dit sommerhus. COAX bredbånd er også kendt for ikke at kunne opnå en særlig høj hastighed på download.

Hvilken slags bredbånd er tilgængeligt i mit sommerhus?

Vi har allerede skrevet lidt om, at der er forskel på tilgængelighed, når det kommer til internet og bredbåndsforbindelse. I hele Danmark kan du risikere, at nogle typer af bredbånd og nogle internetudbydere ikke er tilgængelige på din adresse.

I normale boligområder sker det ikke så tit. Men i områder med sommerhuse har efterspørgslen på effektivt internet tidligere været mindre. Derfor kan du risikere, at udbuddet tilsvarende heller ikke er så stort.

Derfor er det nødvendigt at tjekke mulighederne på din sommerhusadresse, før du lægger dig endelig fast på din internetløsning. Mange benytter sig af kortfunktionen på tjekditnet.dk. Her kan du sammenligne dækning og hastighed i de forskellige dele af Danmark.

Når du bruger denne hjemmeside, skal du dog være opmærksom på, at tallene ikke altid er opdaterede. Vil du være sikker på den mest præcise information om bredbåndsforbindelser på din sommerhusadresse, anbefaler vi dig derfor at bruge søgefunktionen hos Bredbånd.dk.

Husk at tjekke bindingsperioden

De fleste bredbåndsforbindelser køber du som en abonnementsordning. Her betaler du for opsætning og herefter for forbrug – ofte på en månedlig basis. Hvad du dog skal være opmærksom på er, at mange bredbåndsabonnementer også har en bindingsperiode.

Bindingsperioderne kan variere i længde. Men for det meste er de en del af aftalen, for at dine udgifter til oprettelse og internet kan blive mindre.

Det er dog rigtig surt for eksempel at skulle betale for fuld internet i et helt år, hvis du reelt kun bruger dit sommerhus i de varme måneder. Derfor er det vigtigt at undersøge vilkårene omkring bindingsperiode, før du tilmelder dig en internetløsning.

Author Thumb
Oversigt