Internethastighed – hvad skal jeg bruge?

Kasper Skov Jensen 05. september, 2018

Få styr på hvilken hastighed du bør have på dit internet, samt hvilke muligheder du har.

Ligegyldigt hvor man bestiller sit internet, og ligegyldigt om man vælger mobilt bredbånd eller almindeligt bredbånd, skal man foretage et valg angående hastigheden på internettet.

Højere hastigheder er naturligvis dyrere, og det kan sagtens være, at det ikke vil give mening som forbruger at vælge en høj hastighed, hvis ens forbrug ikke udnytter denne. En god tommelfingerregel er, at langt de flestes forbrug passer til 10-20 Mbit.

Det er desuden vigtigt at have for øje, at, når selskaberne udbyder en hastighed, står denne for “op til”. Køber man for eksempel en 10 Mbit-forbindelse, er man ikke garanteret at få en internetforbindelse med denne hastighed. Der er dog lavet nye regler i 2013, der sikrer, at minimum 80 % af kunderne får den lovede hastighed.

Selskaberne er desuden forpligtet til at oplyse en minimumshastighed.

Det kan være lidt abstrakt at tale om de forskellige hastigheder, og vi vil derfor gennemgå en række muligheder og beskrive, hvilket forbrug disse hastigheder rækker til:

2 Mbit:
Denne hastighed er for langt de fleste selskaber en af de laveste hastigheder, der tilbydes, hvis selskabet overhovedet udbyder den. Den fungerer som en glimrende forbindelse, hvis ens internetforbrug begrænser sig til at læse nyheder og lidt internetsurfing.  Den fungerer til gengæld ikke optimalt, hvis man har behov for at streame film, høre musik og downloade større filer. Det er dog muligt at streame film og videoer på for eksempel YouTube med denne hastighed, men det er sandsynligt, at man må vælge videoer i lav kvalitet, hvis man vil undgå lang ventetid.

Det er også vigtigt at tage hensyn til, om der er flere computere, der skal kobles på samme forbindelse. Hvis flere computere deles om 2 Mbit, har de naturligvis ikke alle sammen den hastighed, men skal fordele den mellem sig, og den egner sig egentlig ikke til at deles om.

Prislejet på denne forbindelse er omkring 180 kr. om måneden hos de forskellige forhandlere.

10 Mbit:
Denne forbindelse er komfortabel til at streame videoer i fin kvalitet. Den er også tilstrækkelig hurtig til, at man kan dele den mellem flere computere.  Deles man om den, vil det dog være besværligt at se film og tv i god kvalitet på begge computere, men man vil for eksempel sagtens kunne se film eller tv på den ene og så lave noget andet, der ikke forbruger lige så meget net, på en anden.  Der kan dog opstå et problem, hvis en af computerne downloader en stor fil. Dette vil nedsætte hastigheden mærkbart hos de andre brugere.

Prislejet på denne forbindelse er omkring 200 kr. om måneden hos de forskellige forhandlere.

20 Mbit:
Dette er en populær hastighed, som de forskellige selskaber ofte kører kampagnetilbud på. Forbindelsen muliggør langt de fleste aktiviteter på nettet, og det er muligt at være tre-fire computere på nettet samme tid, uden at det bliver langsomt nogen af stederne.  Derfor egner forbindelsen sig godt til kernefamilien, hvor de forskellige familiemedlemmer gerne vil være på nettet samme tid, uden at det kan mærkes hos de andre. Forbindelsens begrænsning er, hvis en af brugerne downloader meget store filer. Dette kan nemlig godt nedsætte hastigheden gevaldigt hos de andre brugere.

Prislejet på denne forbindelse er omkring 240 kr. om måneden hos de forskellige forhandlere.

50 Mbit:
Denne forbindelse er ekstremt hurtig, og det er meget få, der har behov for en så hurtig forbindelse. Hastigheden er desuden meget svær at opnå på traditionelt bredbånd. På fibernet kan det dog lettere lade sig gøre. Forbindelsen er til dig, der downloader rigtig meget, og som ønsker at streame videoer i ekstremt god kvalitet på flere computere ad gangen. Det er ikke alle steder i landet, det overhovedet er muligt at få denne forbindelse.

Prislejet på denne forbindelse er omkring 320 kr. om måneden hos de forskellige forhandlere.

100 Mbit:
Dette er ikke en forbindelse, der giver synderlig meget mening at få som privatperson. Det er kun muligt at få som kabelbredbånd eller som fibernet. Der er naturligvis ikke rigtig nogen begrænsninger ved brugen af denne forbindelse.  Den eneste begrænsning er, at den ikke kan fås i hele landet.

Prislejet på denne forbindelse er omkring 400 kr. om måneden hos de forskellige forhandlere.

Sammenlign bredbåndspriser her 

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Bredbånd.dk til et rart sted at være.