Netværkskabel – sådan vælger du det bedste internetkabel

Jonas Kjær 13. marts, 2021
Netværkskabel

Et gammelt netværkskabel kan drastisk sænke din internethastighed.

Hvis du er koblet til dit internet med et kabel – eller hvis du får din WiFi via en separat tilsluttet router – kan du ofte få en hurtigere forbindelse ved bare at skifte til et nyere (og bedre) kabel.

I denne artikel gennemgår vi:

  • Hvad er et netværkskabel?
  • Typer af netværkskabler
  • Hvilket netværkskabel skal jeg vælge?

Hvad er et netværkskabel?

Et netværkskabel er selve kablet fra dit modem eller router til din computer.

Det kaldes også for et ethernetkabel eller internetkabel.

En kablet forbindelse er altid hurtigere end WiFi.

Du kan i mange tilfælde få op til dobbelt så hurtig en nethastighed via kabel sammenlignet med dit trådløse internet. Af samme årsag beder vi dig også om at tilslutte dig med kabel, når du kører vores hastighedstest.

Til gengæld er internet via et netværkskabel også mere besværligt. Du skal være i nærheden af din router, og du kan ikke helt ligeså let slænge dig i sofaen – uden at have et kabel, der er strakt gennem din stue.

Netværkskablet er også nødvendigt, hvis du har købt en separat router til dit WiFi – hvilket kan være smart, da din teleudbyders modem/router ofte er en ældre (og derfor langsommere) model.

Hvis du sidder ved en stationær computer, spilkonsol eller et andet stykke elektronik, der ikke skal flyttes rundt, er netværkskablet typisk den bedste løsning; især hvis du skal bruge en højere hastighed uden lag eller forstyrrelser i forbindelsen.

Typer af netværkskabler

Netværkskabler følger alle den samme standard: CAT.

CAT står for “category” (kategori). Det efterfølges af et tal, der fortæller hvilken generation, som netværkskablet hører til. På siden af kablet kan du typisk kunne læse, hvilket netværkskabel du har at gøre med.

De mest almindelige netværkskabler er:

  • CAT 5 (Præ-2001)
  • CAT 5e (2001-)
  • CAT 6 (2002-)
  • CAT 6a (2008-)
  • CAT 7 (2010-)
  • CAT 8 (2018-)

Jo højere tallet, desto nyere er kablet typisk også. De nyere kabler kører på højere frekvenser; og kan derfor også levere en højere hastighed.

Hvilket netværkskabel skal jeg vælge?

Pris, nuværende kabel og internethastighed er med til at bestemme, hvorvidt det kan svare sig at købe et nyt netværkskabel.

I tabellen forneden kan du se forskellen mellem de mange modeller:

Kategori Afskærmning Maks. internethastighed Frekvensbånd
CAT 3 Uden 10 Mbit/s 16 MHz
CAT 5 Uden 10-100 Mbit/s 100 MHz
CAT 5e Uden 1 Gbit/s 100 MHz
CAT 6 Med og uden 10 Gbit/s 250 MHz
CAT 6a Afskærmet 10 Gbit/s 500 MHz
CAT 7 Afskærmet 100 Gbit/s 600 MHz
CAT 7a Afskærmet 100 Gbit/s 1.000 MHz
CAT 8 Afskærmet 40 Gbit/s 2.000 MHz

CAT6, CAT7 eller CAT8?

Som almindelig forbruger har du sjældent brug for mere end et CAT6 netværkskabel.

Med CAT6 kan du få maks. 10 Gbit/s, når du overfører data.

Da de fleste teleudbydere (indtil videre) kun kan tilbyde op til 1.000 Mbit/s, er langt til kablets erklærede hastighedsgrænse. Det er dog vigtigt at understrege, at der er tale om et teoretisk maksimum.

Du kan nemlig stå i en situation, hvor den leverede hastighed er lavere. Det kunne for eksempel skyldes, at kablet er blevet bøjet eller knækket; at afskærmningen (der beskytter mod forstyrrelser.

De fleste netværkskabler er skærmet med folie, hvilket giver en god dækning og beskyttelse, men til gengæld også er lettere at knække – også selvom kablets overflade er intakt.

Har du problemer med et netværkskabel, kan det være en god idé at prøve med et andet. Ofte skyldes den langsommere hastighed en løs forbindelse.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Bredbånd.dk til et rart sted at være.