Bedste HDMI-kabler til prisen

Et HDMI-kabel er ikke bare et HDMI-kabel Bliv klogere på forskellene og på, hvilket kabel du skal vælge i vores sammenligning her.

Kasper Skov Jensen

3 generationer af kabler

HDMI har i årevis været standardmåden at overføre digital lyd eller billede fra en digital enhed til en anden. Eksempelvis mellem en tv-boks og en fladskærm.

Ved første øjekast er alle HDMI-kabler ens, men det er de langtfra. Der er tre generationer af HDMI og forskellige typer kabler, som vi gennemgår lidt længere nede i sammenligningen. Først til udvælgelsen af det vigtigste:

3 rigtig gode HDMI-kabler til prisen

Pros:

Cons:

  • Ingen. Det er den bedste type HDMI-kabel på markedet

Et kabel med den allernyeste HDMI-teknologi. Det er uden sammenligning det bedste køb. Du bliver glad for det de næste mange år, og prisen er utrolig skarp!

Pros:

  • Fornuftigt HDMI-kabel til simpel brug
  • Godt til film og spil

Cons:

  • Ikke fremtidssikret til alle enheder

Hvis du bare skal have et helt simpelt HDMI-kabel, der ikke skal kunne overføre en masse data eller gengive komplekse farvestrukturer, er det her et godt valg. Længden på et par meter er nok til de fleste, og prismæssigt er det i den grad rimeligt. Sidder konsol eller afspiller ikke lige ved TV’et, så vælg et kabel på 5 meter. 

Pros:

  • Standard HDMI kabel
  • Er formentlig godt nok til dit behov nu og her

Cons:

  • Relativt dyrt i forhold til testvinderen, som er mere fremtidssikret

Den danske producent Sandberg laver gode kabler til prisen. Her er et kabel med alle egenskaberne og funktionerne fra generation 2.0 .(læs mere herunder) Det er hurtigt nok til, at du kan se tv og film i 4K-opløsning, hvis dit tv understøtter det.

Hvad er et HDMI-kabel?

HDMI står for High-Definition Multimedia Interface, og selve kablet er kendetegnet ved at være helt fladt i begge ender. Kablet kan overføre både billede og lyd ved høje hastigheder. Derfor er det en brugervenlig måde at forbinde ting hjemme i stuen – meget ofte er det ting, man har tilsluttet sit tv, som en tv-boks, en spillekonsol og så videre.

Hvad skal du bruge HDMI-kablet til?

Inden du vælger HDMI-kabel skal du gøre op med dig selv, hvilken generation af kabel du har brug for. Det afhænger af, hvilke enheder du skal forbinde med kablet og hvad de understøtter. Tænk på både nu og her, men også et stykke ude i fremtiden. For eksempel er kabler fra 1.4-generationen de billigste, dog kan de ikke anbefales hvis du skal tilslutte en skærm, hvor du vil have fuld glæde af Ultra HD (4K). Det er heller ikke alle enheder, der understøtter den seneste generation (2.1)

Kablets længde betyder også noget for prisen. Generelt er et HDMI-kabel billigere, desto kortere det er. Hvis du er i tvivl, er det bedre at vælge et kabel, der viser sig at være lidt for langt.

Fortiden: HDMI 1.4

Vi skal helt tilbage til 2009 for at finde fødeåret for HDMI 1.4. Det understøtter en videoopløsning på op til 4K på op til 30 frames (billeder) i sekundet. Farverne er begrænset til 8-bit. Du kan sagtens nøjes med denne type, hvis du ikke stiller store krav til kvaliteten af billede og lyd. Alle enheder med HDMI kan bruge denne generation.

Nutiden: HDMI 2.0

Generation 2.0 bliver også kaldt for UHD HDMI. Den her type kabel kan håndtere langt større datamængder, der bliver sendt frem og tilbage inde i det, 18 gigabit i sekundet, for at være mere præcis. Det giver en langt mere gnidningsfri oplevelse, når man eksempelvis her film i 4K-opløsning. Desuden understøtter det op til 32 lydkanaler, en billedrate på op til 60Hz og en farveopløsning på 10/12 bit.

Fremtiden: HDMI 2.1 (også kendt som ultra high speed)

Den nyeste generation, som vandt indpas i 2019, og er teknisk sine forgængere fuldstændigt overlegen. Den understøttede videoopløsning er op til 10K og så er der dynamisk HDR, hvor kablet kan sende informationer om lysforhold i det du ser, så skærmen kan tilpasse sig. Alt i alt går udvekslingen af informationer meget stærkere i et 2.1-kabel. For at du kan få optimal glæde af det, skal dine tilsluttede enheder selvfølgelig understøtte 2.1 – i dag er det det kabel man køber for at sikre sig at det virker til alt, også i fremtiden.

Man kan opleve, ved at benytte et ældre kabel, specilet hvis det er et længere HDMI kabel på 5 eller 10 meter, at nogen spil eller konsoller simpelthen ikke kan vise noget billede. Det kan f.eks. ske hvis man tilslutter en Playstation, så risikere man at der intet dukker op på skærmen. Så det betaler sig at købe kvalitet, og ift. til undgå delay mm.

Et uundgåeligt køb for dig, der vil have et fremtidssikret HDMI-kabel.

Et certificeret kabel?

Der er HDMI-kabler mærket med “Premium”. Det betyder i sin enkelthed, at kablet opfylder de krav HDMI Licensing Group stiller. For nogle vil det være en ekstra tryghed, men for de fleste vil det være ligegyldigt. De kabler, vi anbefaler i denne sammenligning lever op til alle krav uden at være en del af ordningen.

Aktive HDMI-kabler

Langt de fleste HDMI-kabler er passive. Det vil sige, at de kan sende informationerne i begge retninger inde i kablet. Aktive HDMI-kabler derimod kan kun sende informationerne én vej. Den resterende “plads” i kablet bliver brugt til at sætte turbo på dem. For de fleste, er det ligegyldigt med et aktivt HDMI-kabel – det har mest af alt sin berettigelse, hvis du skal bruge et meget langt kabel, hvor afstanden mellem enderne er så stor, at informationerne ikke kan nå hurtigt nok frem i et passivt kabel. Det gør sig oftest gældende hvis kablet er 10 meter eller mere.