10 hjemmesider, der forandrede vores måde at bruge internettet

Kasper Skov Jensen 23. oktober, 2018

I løbet af de godt 30 år internettet har eksisteret, er der nogle hjemmesider, der for altid har forandret den måde vi bruger nettet på. Her er 10 af dem.

I internettets omkring 30 årige lange levetid har der været milliardvis af hjemmesider. De fleste af dem bliver glemt for evigt og altid, men nogle få efterlader et varigt indtryk. Sitet Gizmodo.com har lavet en liste med 100 hjemmesider, der forandrede internettet.

Her er vores bud på 10 hjemmesider, der har forandret vores måde at bruge nettet på – i vilkårlig rækkefølge:

Hotmail (1996)
Microsofts Hotmail kom til verden i 1996, og gjorde alle i stand til at oprette en gratis mailadresse, så man kunne sende og modtage e-post. Hotmail var altdomminerende i mange år, men så fik Googles Gmail overtaget. I 2013 blev Hotmail lavet om til Outlook.

Yahoo (1994)
Yahoo er fra en tid med mange, men ineffektive søgemaskiner. Det var både en mailtjeneste, en søgemaskine og en portal. På Yahoo kunne man ofte få et hurtigt overblik over det der internet, som ikke så mange havde lært at forstå eller finde rundt på endnu.

Facebook (2004)
I dag lyder Facebooks ambition noget i retning af, at man vil gøre det nemmere for folk at holde kontakten. Da Mark Zuckerberg var med til at grundlægge det tilbage i 2004, startede det ud med en noget mindre nobel ambition. Zuckerberg og de andre ville bare finde de lækreste piger på Harvard University. Kort efter kom andre universiteter til, og mon ikke Zuckerberg er ganske godt tilfreds med, at han begyndte at koncentrere sig om andet end lækre piger?

Læs også:Dansk tv-vært blev afpresset over mail

Amazon (1994)
I midten af 90’erne var nethandel noget helt nyt, som de fleste havde svært ved at se en fremtid i. Jeff Bezos var uenig. Han startede med at sælge bøger på Amazon, som bare voksede og voksede. I dag er det en af verdens største handelsplatforme og Bezos er verdens rigeste mand.

Imdb (1993)
The Internet Movie Database startede som et lille forum for store filmnørder. Men siden har det vokset sig så stort, at det altid er der man kan finde svaret på hvad hende skuespillerinden hedder. Hende, der var med i den der film man heller ikke kan huske navnet på.

Netflix (1997)
I 1980’erne og 19’erne var videoudlejningsbutikker det helt store. De tjente stort på videoer, der ikke blev afleveret til tiden. Som kunde hos Netflix modtog man filmene med posten, og sendte dem tilbage når de var set. Selskabet var blandt de første til at tage hul på at streame film over nettet, og så har det ikke set sig tilbage siden.

Youtube (2005)
Før Youtube var der ikke som sådan et samlet sted for videoer. Tjenesten har gjort det at se videoer på nettet tilgængeligt for hele kloden – og så kan man endda selv uploade sine egne videoer og tjene penge på dem. Der findes en hel del mennesker, der kan leve af, at folk ser deres videoer. Det havde man næppe forestillet sig i internettets allertidligste barndom.

Google (1998)
Udtrykket “at Google noget” er blevet en almindelig del af vores sprog. Det fortæller, måske bedre end noget andet, at Google har formået at blive så stor del af vores hverdag, at vi slet ikke tænker over det. Google var ikke den første søgemaskine i 1998. Men det var den første, der brugte så mange komplekse mekanismer til at finde de mest relevante søgeresultater. Og så blev den kendt for sit rene udtryk, hvor forsiden af søgemaskinen var helt fri for reklamer. Det har man holdt fast på indtil nu, selvom en reklame på forsiden af Google.com må kunne indbringe helt kvalmefremkaldende store beløber.

Læs også:Stor guide: Sådan ser du Hulu i Danmark

Wikipedia (2001)
Her har vi det bedste eksempel på, hvad der kan ske når mennesker, som ikke kender hinanden går sammen om et fælles projekt. Wikipedia har overflødiggjort de støvede leksika i bogreolen og erstattet dem med et brugergenereret opslagsværk om alt. Kritikken går af og til på, at Wikipedia ikke altid er en pålidelig kilde – men taget i betragtning af, hvordan det er bygget op hersker der en imponerende selvjustits blandt brugerne.

Myspace (2003)
Det sociale medie i mange år, før der var tænkt tanker om Facebook. Man kunne lave en profil og invitere venner. Frem til 2010 var brugernes første ven altid Myspace-grundlægger Thomas Anderson (kendt som Myspace-Tom). Heldigvis for den venlige grundlægger nåede han at sælge Myspace for 580 millioner dollars i 2005, kort før det for alvor begyndte at gå nedad bakke og Facebook blev det største sociale medie. I dag rejser pensionisten Tom rundt over hele verden og tager flotte billeder 

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Bredbånd.dk til et rart sted at være.