EU-forordning stopper offentligt domæneregister

Det er slut med offentlighedens adgang til Whois-databaser, over hvem der ejer internationale domænenavne.

Det kan koste store bøder at overtræde EU’s nye persondataforordning, GDPR. Derfor vil organisationen ICANN lukke for offentlighedens adgang til de såkaldte Whois-databaser, som hidtil har indeholdt informationer om ejere af internationale domænenavne. Det kan få konsekvenser for sikkerhedskonsulenter og politiet, der bruger de offentlige databaser som en del af deres arbejde. Det mener Jan Kaastrup, der er teknisk chef i sikkerhedsfirmaet CSIS.

– Det bliver for besværligt at bruge whois-opslag, hvis der skal legitimation til for hvert opslag. Ofte er der jo tale om ekstremt mange domæner på én gang. Det gør det lige én tak nemmere at være kriminel på internettet, siger han til Computerworld.

Den operative chef for Nationalt Cybercrime Center, Niels Sørensen, deler ikke helt bekymringen. Han fortæller dog, at man ikke kender konsekvenserne af Whois-lukningen endnu. Desuden forklarer politichefen, at det europæiske politisamarbejde, Europol, i øjeblikket arbejder på en løsning, der kan gøre registrene forenelige med GDPR.