Forbrugerrådet Tænk: Her får du det bedste internet i 2020

Jonas Kjær 19. marts, 2021
Bedste internet ifølge Forbrugerrådet Tænk: Penge

Forbrugerrådet Tænks magasin om privatøkonomi og forbrug, Penge, har kåret dette års bedste internet.

I testen gennemgik de 97 bredbåndsprodukter fra 11 forskellige teleudbydere for at finde frem til det internet, hvor du får mest for penge i 2020.

Hos internet, der passer bedst til dit behov.

Top 10 bedste internet i 2020 ifølge Forbrugerrådet Tænk


Telenor MaxSpeed ligger nr. 1 med deres tilbud på 1.000/60 Mbit/s via kabel tv-stikket (COAX). Hiper er nr. 2 med deres 1.000/1.000 Mbit/s via fibernet, og Waoos Fiber Extra med 500/500 Mbit/s ligger nr. 3. 

Ud fra testen kan det ses, at især bredbånd via fibernet udmærker sig ved at have lave priser og høje hastigheder. Men Tænk har også evalueret på mere end det enkelte produkt og bedømt teleudbydernes kundeservice og eventuelle gebyrer.

Hvordan har Forbrugerrådet Tænk lavet sin test af internet?

Forbrugerrådet Tænk Penge har udvalgt og testet bredbånd fra 11 forskellige teleudbydere. 

Testen vurderer de forskellige produkter ud fra ni kriterier, såsom pris, hastighed og ekstra gebyrer. Kriterierne har ikke haft en lige høj betydning for deres endelige resultat. De er blevet vægtet efter det, Tænk mener, er vigtigst for forbrugeren:

  • Månedlige pris (33%)
  • Maks. download (15%)
  • Min. download (4%)
  • Upload (5%)
  • Oprettelsesgebyr (8%)
  • Bindingsperiode (7%)
  • Forsendelsesgebyr (7%)
  • Kundeservice (6%)
  • IT-sikkerhedspakke (15%)

Det bør nævnes, at deres test kun bygger på de oplyste informationer fra udbyderne, fremfor en teknisk test af de forskellige udbyderes performance, netværk og produkt.

Internet via telefonstik er dyrt – og ofte værre end oplyst

Testen viser også, at det næsten ikke kan betale sig at få internet via telefonstikket (xDSL). 

Internet via telefonstikket kan være en nødvendighed, hvis man bor fjernt fra de andre typer af bredbåndsinfrastruktur – eller skal have internet i dit sommerhus. Men selv her har du ofte mulighed for at vælge mellem enten xDSL (ADSL og VDSL) eller mobilt bredbånd.

Den maksimalt tilgængelige hastighed via -DSL-teknologien er omkring 150 Mbit/s. Det er rigeligt for de fleste forbrugere – også selvom I er flere, der bruger samme internetforbindelse til at streame film eller surfe på nettet. Problemet er dog, at der kun er tale om et maksimum.

Minimumshastigheden er den hastighed, som din teleudbyder garanterer, at de altid kan levere – uanset hvad. Det er, fordi dit internet ikke er lige hurtigt på alle tidspunkter af døgnet. 

Teleudbyderne forpligter sig derfor kun til at levere en minimumshastighed fra kl. 7 til kl. 23. Det forventes dog, at de kan levere den oplyste hastighed til størstedelen af deres kunder.

Fibernet og bredbånd via kabel tv-stikket (COAX) kan altid levere mellem 90-100% af den oplyste hastighed. Internet via telefonstikket ligger derimod ofte på 50%. Det er det absolut laveste, de kan tillade sig ifølge Forbrugerombudsmanden Det betyder, at du kan risikere at betale for en hastighed, du faktisk ikke får.

Er du i tvivl om, du får den internethastighed, du forventer? Så tjek din hastighed med Bredbånd.dks hastighedstest.

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Bredbånd.dk til et rart sted at være.