Tjek dit bredbånd

Tjek dit bredbånd & få den rigtige hastighed

Tjek dit bredbånd for at få at vide om du faktisk får den hastighed, du betaler for. Uanset hvilken type bredbånd du har, betaler du via dit abonnement for en bestemt hastighed. Faktisk er det generelt sådan, at netop hastigheden bestemmer prisen. Jo højere hastighed, jo dyrere abonnement.

Ligegyldigt hvilken bredbåndsforbindelse du har, om det er via fibernet, Tv-kabel, telefonkabel eller trådløst, skal du have den hastighed, du er garanteret af udbyderen. Hvordan kan du sikre dig, at du faktisk får den hastighed, du betaler for? Tjek dit bredbånd og få klar besked om din hastighed.

tjek bredbånd

Tjek dit bredbånd online

Du kan tjekke dit bredbånd online, og det er ganske gratis at gøre det. De fleste udbydere af bredbåndsforbindelser har denne service på deres sites. Men dels skal du være abonnent hos den pågældende udbyder for at bruge deres service, dels er det måske altid bedre med en uafhængig kilde?

Heldigvis findes der mange steder på nettet, hvor du på uafhængige sites kan tjekke hastigheden på dit bredbånd. Det er som sagt gratis, og det er ikke svært at gøre det. Men der er en procedure, du skal følge for at få et præcist resultat. Proceduren for hastighedstest på din computer er sådan her:

  • Du indsætter ethernet-kabel i din computer og forbinder det til routeren
  • Ingen andre enheder må være tilsluttet din router, hverken via WiFi eller kabel
  • Afbryd også forbindelse til trådløst netværk fra din computer
  • Slå beskyttelsesprogrammer som antivirus fra
  • Tænd din computer, og vælg vores hastighedstest
  • Alle andre programmer end din webbrowser er lukket, og du har ingen websider åbne, andre end den til hastighedstesten
  • Klik nu for at starte testen. Testen tager som regel kun nogle sekunder, og du får besked om hastighed for både upload og download på din enhed

Hvis hastigheden er lavere end forventet, skal du nok lige vente et øjeblik med at kontakte din udbyder for at klage. Der er nemlig mange mulige grunde til den lavere hastighed, og de har ikke alle sammen at gøre med din udbyder. For de første kan du jo have lavet en fejl i proceduren?

Hvis du for eksempel har glemt at afbryde forbindelsen til trådløst netværk, og andre i din husstand har været online, mens du har kørt testen, vil det give lavere testresultat. Det kan også være, din computer er en ældre model? Ældre udstyr giver som regel lavere hastigheder.

Tjek dit bredbånd 3-4 gange

De fleste udbydere af hastighedstests anbefaler i alle tilfælde, at du laver testen en 3-4 gange med nogle korte pauser imellem. På den måde får du et mere realistisk indtryk af den reelle hastighed. Ovenstående er for computere. Mange sites tilbyder også tests for mobile enheder som iPhones og tablets.

Garanteret hastighed

De fleste udbydere af bredbåndsforbindelser garanterer en mindste hastighed, der godt kan ligge lidt under det, dit abonnement egentlig angiver. Hvis du for eksempel abonnerer på 1000 Mbit/s, kan det godt ske, at du ikke altid får de 1000 Mbit/s. Selvom denne løsning er valgt ud fra dine valgte tv-pakker. Det afhænger nemlig blandt andet af, hvilken slags bredbåndsforbindelse du har. Bredbånd via Tv-kabel, kaldet coax, kan for eksempel godt give udsving i hastighederne.

Udsving i hastighed

Udsving i hastighed har at gøre med trafik, så din forbindelse kan blive langsommere, hvis der er mange andre, som også er online via samme kabelforbindelse, på samme tid som dig. Den situation opstår ikke sjældent i etagebyggeri, hvor mange beboere er online samtidig via de samme Tv-kabler i ejendommen.

Af samme grund er udbydere af bredbåndsforbindelser gerne lidt forsigtige med at love for meget. Derfor vil du ofte se, at en bredbåndsforbindelse på 1000 Mbit/s garanteres en hastighed på 900 Mbit/s. Udbyderen er nemlig på den måde sikker på altid at kunne give dig de 900 Mbit/s som lovet, mens du på den anden side tit faktisk får de 1000 Mbit/s, du abonnerer på.

I andre tilfælde kan det på en måde være omvendt, altså at du reelt får en hurtigere hastighed end den, du abonnerer på. Dette er nogen gange tilfældet med bredbåndsforbindelser via telefonkablet, kaldet DSL. Som regel vil du også her få garanteret en mindste hastighed, men mange udbydere siger derpå, at de giver dig den hurtigste hastighed, dine telefonkabler kan trække.

Derfor kan du sagtens være ude for, at du med en bredbåndsforbindelse via DSL oplever pludselig at kunne navigere klart hurtigere på internettet end normalt. På en måde er det fint nok, altså at få højere hastighed end den, du egentlig betaler for. Og du får – eller bør i hvert fald få – den mindste hastighed, du garanteres.

Stabil hastighed

Men når vi navigerer på internettet, er det bedst, når det sker med en jævn, stabil hastighed. Især er det træls, når forbindelsen kører langsommere, end den burde. De fleste af os kender det alt for godt, når vi bruger trådløse forbindelser til vores mobiltelefoner og tablets, der jo er afhængige af signal fra en mast.

Trådløse bredbåndsforbindelser er de mest ustabile, fordi hastigheden ændres, når du bevæger dig. Kører du i bil eller tog, ændres hastigheden på din bredbåndsforbindelse kontinuerligt. Samtidig afhænger hastigheden af dit opholdssted, for eksempel når du er i sommerhus. Signalet kan være svagt, enten hvis du opholder dig langt fra en mast, eller hvis der er bakker eller andet, der spærrer for signalet.

Fibernet er hurtigst og mest stabilt

Den mest stabile bredbåndsforbindelse er bredbånd via fibernet. Dette skyldes først og fremmest, at fiberkabler har en enorm kapacitet, så der aldrig er problemer med overbelastning. Dermed tilbyder fiberforbindelser som regel også samme hastigheder for download og upload.

Hastighed for henholdsvis download og upload er to forskellige ting, og de prioriteres også forskelligt af udbyderne af bredbånd. Langt de fleste af os er mest interesseret i hurtig download, fordi vi helst vil kunne hente ting fra internettet hurtigt. Derimod er det sjældent, vi lægger mange ting op på internettet.

Langsommere upload

Derfor prioriterer udbydere af bredbånd at give kunderne hurtig download og som regel klart langsommere upload. Altså når det gælder bredbånd via coax, DSL eller trådløst. For disse typer forbindelser gælder det nemlig, at der ikke er ubegrænset kapacitet til rådighed. Så der skal spares på en eller anden måde.

Men nogle brugere af internettet – faktisk flere og flere – vil gerne have høje hastigheder også for upload. Folk, der gamer seriøst online, har brug for høj hastighed for såvel down- som upload. Og alle de, der arbejder hjemmefra og måske skal lægge store filer op på forskellige sites, vil helt sikkert også gerne have høj hastighed på upload.

Derfor bliver fibernettet stadig mere populært, fordi fiberforbindelsen tilbyder høje hastigheder for både download og upload. Og de fleste udbydere af fiberbredbånd tilbyder samme høje hastighed for både down- og upload. Og fiberforbindelsen er ikke påvirket af trafik og er derfor meget stabil.