Hvad er fibernet?

Med ekstremt høje hastigheder og stor pålidelighed er fibernet (fiberbredbånd) den perfekte internetforbindelse til den datakrævende husholdning, eller enhver anden, der godt kan lide at se TV og film, lytte til musik eller spille store online spil, uden at skulle tænke på, at internettet bryder sammen. 

Bredbånd.dk har  lavet en lille oversigt over, hvad der er interessant for dig at vide omkring fibernettet.

Hvad er så specielt ved  fibernet?

Hvis du ønsker at få den hurtigst mulige internetforbindelse, der findes, så skal du vælge fibernet. Fibernet er den klart hurtigste bredbåndsforbindelse, som du kan få som privat person. Ift. den almindelige, og mest kendte, ADSL bredbåndsforbindelse, så er fibernettet typisk 5-10 gange så hurtigt, hvilket bl.a. gør, at surfing på internettet går markant lettere, og giver dig mulighed for at se store HD-film uden problemer, samt hente store tunge filer på markant mindre tid.

Hvilke udbydere tilbyder fibernet?

Det er stadig begrænset, hvem der kan få fibernet, men flere og flere udbydere er begyndt at komme frem. Om man kan få fiberbet afhænger af, hvor i landet man bor. Hvis du gerne vil sammenligne og se om du kan få fibernet, skal du indtaste dit postnummer i boksen ovenfor for at se, hvad du kan få i dit område

I øjeblikket tilbyder følgende virksomheder fibernet:

 1. Stofa
 2. Altibox
 3. Waoo
 4. Bolig:net

Har jeg brug for fiberoptisk bredbånd?

Dette kommer meget an på dig forbrug og behov. Nogle mennesker kan ikke leve uden den lynhurtige fiberoptiske bredbåndsforbindelse, men fibernet er også dyrere end almindeligt bredbånd. Så hvem har brug for det, og hvem har ikke?

Du er sandsynligvis kunne drage fordel af fibernettet, hvis du:

 1. Har en stor familie der bor under samme tag
 2. Deler din internetforbindelse med mere end én anden person
 3. Streamer en masse film på nettet
 4. Regelmæssigt bruger tjenester som ViaPlay, Wimp, Netflix etc.
 5. Er en rigtig ”gamer”, der spiller datatunge spil på internettet
 6. Regelmæssigt downloader og uploader store filer
 7. Bruger videotjenester som Skype

Bor du derimod alene eller i en lille husholdning, og typisk kun bruger internettet til at tjekke e-mails, gå på Facebook og engang imellem ser tv på nettet, så kan du helt sikkert spare en masse penge ved at vælge et billigere alternativ til fibernet.

Er der forskel på fibernet og fiberbredbånd?

Det korte svar: Nej. Fiberbredbånd og fibernet er fuldstændig det samme. Umiddelbart er der ikke noget, som er mere rigtigt end det andet, men de fleste udbydere omtaler det ofte som fiberbredbånd, men mange forbrugere kender det som fibernet, hvorfor vi også har valgt at kalde det fibernet. 

Hvad kan du bruge fibernet til?

Den øgede hastighed som du får igennem fibernet, vil give dig en generel bedre oplevelse, når du surfer rundt på internettet, men der er områder, hvor du virkelig kan mærke og se en forskel. Blot for at nævne nogle få:

 1. Du kan hente filer, film og musik ekstremt hurtigt
  Fibernettet er så hurtigt, at du kan downloade filer langt hurtigere end med almindeligt bredbånd. F.eks. med en 100 Mbit forbindelse kan du hente en film i HD-kvalitet på mindre end fem minutter og et helt musikalbum på få sekunder.
 2. Hele familien kan være nettet på samme tid
  Normalt bliver dit internet langsommere i takt med at flere bruger det på samme tid. Dette er typisk noget man vil opleve i hustande med mange internetbrugere. Med fibernet er dette ikke et ligeså stort problem. Din forbindelse vil naturligvis stadig blive langsommere jo flere, der bruger nettet samtidig, men med så hurtige hastigheder skal der langt mere til, før man kan mærke det på hastigheden.

 3. Du kan streame film og tv i HD-kvalitet
  Hvis du godt kan lide at se tv og film på nettet via online tjenester som Viaplay, Netflix, HBO Nordic etc., så vil du elske fibernet. Den giver den mest ubesværede og rene oplevelse uden afbrydelser – selv i HD.
 4. Det gør gaming sjovere
  Hvis du er en seriøs gamer, har du uden tvivl brug for et hurtigt internet. Det kan hjælpe dig til en højere ydeevne, når du spiller store multiplayer spil, samt sikre, at du ikke går glip af afgørende runder i vigtige spil. 
 5. Du kan Skype og foretage videoopkald uden gener
  Når du gerne vil tale med nogen ansigt til ansigt på computeren, er det vigtigt, at du har en hurtig internetforbindelse, da du ellers vil opleve, at lyden hakker og billedkvaliteten kan være dårlig. Det kan især være nyttigt, når du vil tale med venner og familie i udlandet. Online video opkald kan være enormt datatunge, og jo hurtigere forbindelse des bedre går opkaldet igennem.

Hvordan fungerer fibernet?

I modsætning til det traditionelle kabelinternet der kører igennem telefonlinjer, og som i bund og grund er bygget til telefoni, så er fibernettet specialbygget til bredbånd. I de fiberoptiske kabler bliver informationerne sendt igennem lys, og bevæger sig dermed ekstremt hurtigt. Det er bl.a. årsagen til at du får langt hurtigere internet med et fibernet sammenlignet med en "traditionel" tilslutning.

Kan jeg få fibernet?

En af de største ulemper ved fibernet er, at det stadig ikke er alle der kan få det. I udvalgte områder findes der mange udbydere af fibernet, men der i andre områder slet ikke er adgang til det hurtige internet. Det er dog ved at ændre sig, at fibernet bliver langsomt rullet i store dele af landet.