• Internet i Danmark

  I dag kommer internet i mange former og med mange hastigheder. Det kan derfor være svært at vide, hvilken type internet der er mest passende til dig og dine behov.
  Der findes flere forskellige internetforbindelser i Danmark - der findes faktisk fire. Af den grund kan det være besværligt at finde ud af, hvilken form for internet, som giver en den bedste forbindelse i husholdningen, i forhold til hvor man i landet befinder sig.

  Fibernet

  En nyere form for internet i Danmark er fibernettet, og er også det internet med hurtigst hastighed, men det er samtidig også lidt dyrere end de ældre internettyper som kabel og antenne formen. Da fibernet stadig er meget nyt på markedet, er det ikke så udbredt i Danmark endnu, og der er derfor ikke så mange endnu, som kan benytte sig af det.

  Internet med antennestikket

  Den mest benyttede form for internet i Danmark er ved antennestik, også kaldet for ADSL internetforbindelse. Det var den første måde, man kunne få internet på i Danmark, og er også det der oftest benyttes i de store byer.

  Internet med Kabel-tv’et

  Her kommer internetforbindelsen med tv signalet. Det betyder, at du ofte også er nødt til at have dit tv abonnement hos de samme udbydere for at det fungerer. Kendte udbydere er f.eks. Yousee, Fullrate, Stofa m.fl. En fordel ved at internet og tv er samlet er, at du som kunde tit får en masse fordele med i form at besparelser eller ekstra tilbehør i pakkerne.

  Mobilt internet

  En type internet som de seneste år er blevet rigtig populært et mobilt internet. Med mobilt internet kan man, som det fremgår af navnet, gøre sit internet mobilt. Du kan tage din forbindelse med ud af huset, ligegyldigt hvor du er henne. Det står hermed også i kontrast til det traditionelle fastnet, som ikke kan rykkes rundt på, hvor man derfor må være tæt på stikket med sit internet hele tiden. Man får altså et mere praktisk internet i mobilt internet – til gengæld er forbindelsen på fastnet en anelse mere stabil.

 • Fordele og ulemper

  Valg af mobilt internet medfører både fordele og ulemper, hvor den helt store fordel er, at man kan tage internettet med sig på farten. Det er især en god løsning, hvis du tit er på ude af huset, som kan indebære at have brug for internet til og fra arbejde. I sommerhus eller lign. er mobilt internet også meget fordelagtigt.

  Man tilslutter internettet ved brug af et modem eller USB-stik, som gør det hele meget mobilt. Er man til gengæld flere der på samme tid skal benytte sig af forbindelsen, vil mobilt internet ikke altid være det bedste. Men der er i dag mange muligheder her, og mobilt internet kan godt give forbindelse til flere på samme tid, så længe man har en router til det.

  Med mobilt internet får man et simkort med, som skal sættes i den router, USB-stik eller anden form for tablet, som skal bruges til internettet. Bruger man en router, skal man bare sætte simkortet ind her, og så kan man komme på internettet.

  Ved denne internetforbindelse kan man bruge en mængde data indtil et vist punkt, hvor forbindelsen så bliver langsom og næsten ubrugelig, eller også lukker forbindelsen bare. Så hvis man går efter et ubegrænset internet, vil det mobile som udgangspunkt ikke være det mest optimale.

 • Hvad skal man vælge?

  Svaret på hvad man skal vælge af internet, kommer meget an på, hvor og hvad internettet skal bruges til, og hvad man herved går op i fungerer bedst. Man kan dog alligevel opstille nogen punkter, som der er værd at overveje, inden man vælger.

  Prisen på internet er forskellig, afhængig af hvordan du får det. Ved internet via kabel-tv og fibernet skal man som udgangspunkt betale en fast pris, hvor man ved mobilt internet kan komme til at skulle betale mere, da man får brugt alt den mængde data, som man har.

  Man skal gøre op med sig selv, hvor meget internet man bruger, før man vælger, da der netop er en begrænsning på data ved mobilt internetforbindelse, modsat de andre internettyper, hvor der normalt ikke vil være en grænse. Man kan normalt højst komme op på omkring 10 Mbit hastighed på mobilt internet. Her finder man modsat den hurtigste hastighed og største kapacitet ved fibernettet.

  Typisk vil internet med kabel-tv og fibernet egne sig bedst til brug i hjemmet, hvor man som udgangspunkt også kan være flere på ad gangen. Men med den teknologiske udvikling ændrer det sig hele tiden, og i dag er det muligt for flere ad gangen at være på internettet på det mobile internet. Det gør mobilt internet til en meget praktisk løsning.

 • Når du vil ændre internetudbyder

  Hvis du vil skifte internetudbyder, er det en meget nem og hurtig proces. Du skal bare kontakte din nye ønskede udbyder og bestille en ny forbindelse på internettet, give dem din adresse og så oplyse om hvor du får dit internet i dag. Så sørger de for resten.

  Typisk er det dog sådan, at fra når du starter på en internetforbindelse hos en ny udbyder, så har du ofte en bindingsperiode på 6 mdr. som forsikrer dem om, at du som forbruger ikke bare skifter med det samme igen til en ny internetudbyder. Du kan så skifte udbyder efter bindingsperioden er ovre.

  Benytter du dig af en router, skal den også skiftes ved et skifte fra en internetudbyder til en anden. Den gamle router, som du ikke skal bruge mere, skal så sendes tilbage til den gamle internetudbyder.

  Som udgangspunkt er det altid en god ide at læse betingelser og kontrakt igennem, når det kommer til den proces der foregår, når man skal skifte internet, eller du kan forhøre dig hos din udbyder, inden du ændrer forbindelse. Her vil din udbyder typisk gøre alt hvad de kan for at holde på dig, så du ikke skifter til en anden internetudbyder. Her skal du gøre op med dig selv, hvorfor du gerne vil skifte. For hvis det er et spørgsmål om prisen, kan den ofte godt blive forhandlet ned hos din udbyder, hvis du hellere vil over til en billigere en.

 • Hvor hurtig forbindelse skal jeg bruge?

  Hvor hurtig ens internetforbindelse skal være kommer an på mange ting. For det første er der forskel på, om internettet skal fungere til en familie eller bare til en enkelt person. Derudover er der også forskel på, hvad man bruger sit internet til, og derfor også hvor hurtigt det skal være. Man plejer at sige, at forbindelsen skal være på mellem 10-20 Mbit i det gennemsnitlige hjem som det mindste.

  Ofte kan man vælge mellem 10, 20 og 50 Mbit, hvor hver især egner sig til forskellige forbrugere.

  10 Mbit forbindelse

  Er man forbrugeren som godt kan lide at downloade filer i mindre format eller streame videoer på nettet, er 10 Mbit helt fint. Den kan ligeså også bruges til at dele, men det kan dog være svært at streame to computere på én gang.

  20 Mbit forbindelse

  Denne forbindelse er den som fungerer bedst til familier, hvor man er flere på internettet ad gangen. Det er også typisk med 20 Mbit, at de forskellige selskaber kommer med besparelser og tilbud i familiepakker. Man kan ca. være 4-5 på internettet på samme tid, men igen bliver det svært, hvis alle sidder og streamer samtidigt.

  50 Mbit forbindelse

  Denne forbindelse ser man lidt mere sjældent, da man ikke kan få det med et normalt fastnetsinternet, men man skal derimod bruge fibernet, som endnu ikke er så udbredt, da det er meget hurtigt. Derfor er det ikke alle, som kan få forbindelsen. Med 50 Mbit får man en utrolig hurtig internetforbindelse, som fungerer rigtig godt i selv meget store grupper.

  Gør det trådløst med en router

  I Danmark er det trådløse internet ved at være en selvfølge rundt omkring. Det er det internet du kender som WIFI, og bliver koblet til ved en router. Det trådløse internet kommer gennem routeren. 

  Når du køber en ny internetpakke, vil du ofte få en router med, som du så kan placere hvor du vil i hjemmet. Det kan være inde i stuen ved tv’et, i kælderen eller på den øverste etage. Det er også meget simpelt at installere den, men hvis du alligevel har brug for hjælp, kan du med betaling få din udbyder til at installere den for dig. 

  Nogen gange følger der ikke en router med, hvorfor du derfor må købe en hos din udbyder eller andet sted fra.

 • Internet som passer til dig

  For at finde den internetløsning som passer bedst til dig eller jer som familie, må I gøre op med hvilke forbrugere I er. Det kan både gælde mængden af data, hastighed m.m. Om I har brug for konstant at hente store filer ned på computeren og streame på nettet samtidigt, eller om I kun bruger internettet til at surfe rundt, være på sociale medier og læse nyheder, hvor prisen på internet også vil være betydeligt lavere. Kend dit eller jeres alles behov, inden I investerer i en ny internetpakke. På den måde ender I med at finde den mest optimale løsning.

  Abonnement med tilbehør

  Det er blevet mere og mere populært for internetudbyderne at få nye kunder ved at give ekstra tilbehør med i deres pakker i form af gratis leje af film og musiktjenester. På den måde får du ikke kun et internet, med samtidig får du også en tilhørende pakke af underholdning. Hvis det er noget for dig, er der rigtig mange udbydere, som kører med sådanne pakker, og der kommer kun flere.

  Vejen til den laveste pris

  At finde det billigste og bedste internet kan være svært i Danmark, da der findes rigtig mange forskellige udbydere, og mulighederne er mange. Men man skal huske på, at internettet er hjælpen, og ved at indtaste alle sine krav og oplysninger om sig selv, kan man sammenligne de forskellige udbydere der er, og herved sammenligne sig frem til det bedst mulige internet.

 • Typiske beregninger på internetforbrug
  • Internet adgang = ca. 400 KB pr. besøgt website
  • Email med kun tekst = ca. 10 KB pr. email
  • Online spil = ca. 5 MB pr. time
  • Musik streaming = ca. 60 MB i timen
  • Video streaming 3G/4G = ca. 300 MB pr. time
  • Upload og download af billeder = ca. 3 MB pr. stk.