Fastspeed – Hvor hurtigt er det?

Author Thumb
Fastspeed Logo2

 

Fastspeed er på kort tid blevet en af de hurtigst voksende bredbåndsudbydere i Danmark. På kun fem måneder lykkedes det dem at runde 10.000 faste kunder. Det er i høj grad på grund af deres løfte om hurtigt bredbånd til lavere priser end konkurrenterne.

Den hurtige vækst og lave priser hos Fastspeed har også været med til at presse konkurrenter såsom YouSee, Hiper og Fullrate til at sænke deres priser med 50-100 kroner, selvom de tidligere i 2019 have hævet dem med begrundelsen, at TDC havde brug for at investere mere i infrastrukturen.

Men som et relativt nyt selskab hersker der også mange spørgsmål om, hvor hurtig deres bredbåndsforbindelse egentlig er?

Har Fastspeed fibernet?

Ja! Fastspeed har siden marts 2020 kunnet tilbyde fibernet. Det leverer de via TDCs fibernetværk. Derudover kan du også få internet og bredbånd via kabel-TV COAX-stikket.

Fastspeed har tidligere meldt ud, at de ønsker at tilbyde fibernet, men først når markedet er blevet bedre reguleret. Deres store vækst i løbet af 2019 og 2020 har gjort, at de har været klar på at indgå aftale med TDC.

I dag kan en udbyder nemlig kun tilbyde fibernet, hvis de i forvejen har en aftale med TDC eller Fibia. De to selskaber står for langt størstedelen af den nuværende fibernetsinfrastrukturen.

Både TDC og Fibia har lovet, at de vil åbne op for, at flere og flere konkurrenter kan leje sig ind på deres fibernetværk i løbet af 2020. I hvilket omfang, og under hvilke betingelser, vides dog endnu ikke.

Hastighedsgaranti – kan Fastspeed garantere en forbindelse på 1.000 Mbit/s?

Nej, Fastspeed har ingen hastighedsgaranti.

Manglen på en hastighedsgaranti betyder, at firmaet ikke som udgangspunkt vil give dig et nedslag i prisen, hvis du ikke får en downloadhastighed på 1.000 Mbit/s. I de fleste tilfælde vil du dog typisk komme rimelig tæt på.

Gennemsnitlig forbindelse på 900/90 Mbit/s

følge Fastspeeds prisoversigt kan du forvente minimum 900/90 Mbit/s. Her er der dog tale om den gennemsnitlige forbindelse. Det betyder, at du kan opleve langsommere hastigheder omkring “primetime” – altså de tidspunkter, hvor der er flest på nettet. Det kan eksempelvis være lige efter arbejde, eller ved fælles begivenheder, såsom dronningens nytårstale eller en landskamp.

Dette skriver de også i deres handelsbetingelser:

7.2. Den bestilte hastighed kan alene opnås som kablet forbindelse til router. Der tages dog forbehold for forbindelsens fysiske natur og tilstand samt belastningen af netværkets kapacitet, idet dette kan påvirke den oplevede hastighed. Den bestilte hastighed kan ej heller forventes via wifi, ligesom kundens eget udstyr kan sætte begrænsninger for den oplevede hastighed, hvis udstyret ikke fuldt kan understøtte den bestilte hastighed.

Bruger andre af dit net?

Fordi Fastspeed kører over coax-kablet, deler du også hastighed med alle andre i din ejendom, der kører på samme kabeltv- og bredbåndsforbindelse.

Hvis flere personer i din opgang også er på nettet, vil du kunne opleve langsommere hastigheder, fordi I deles om den samme adgang. Det skal dog nævnes, at du ikke vil mærke den store forskel, medmindre de virkelig trækker meget på jeres fælles internetforbindelse.

Fastspeed har købt sig ind på TDC/YouSees net. Det betyder også, at du kan opleve langsommere hastigheder, fordi du skal deles om den indkøbte kapacitet med andre i samme kapacitetsgruppe. Andre kunder hos Fastspeed kan derfor være med til at sænke din hastighed. Som regel er udbyderen dog forberedt på dette, og har indkøbt mere kapacitet end nødvendigt.

Er dit netværk opgraderet til Docsis 3.1 Standard?

For at du kan få de fulde 1.000 Mbit/s, skal netværket på din adresse være opgraderet til Docsis 3.1 standard. Det er ikke noget, som du selv kan gøre, men noget som YouSee, hvis net som Fastspeed har købt sig ind på, skal stå for.

Hvis din adresse ikke er opgraderet til Docsis 3.1. Vil du maks. kunne få 300/60 Mbit/s.

Hvilken router bruger Fastspeed?

Fastspeed bruger eksklusivt Sagem Fast 3890V3 som router. Den har blandt andet vundet bedst i test af Force Technology på vegne af YouSee.

Som det også står i handelsbetingelser, gælder hastigheden også kun for en kabelforbindelse. Det betyder, at du ikke nødvendigvis kan forvente samme hastighed over wifi. Har du brug for en garanteret stabil forbindelse, er det bedst, at du kører dit internet over kablet.

Fastspeed er påkrævet af TDC/YouSee til at bruge modemmer, de har fået fra YouSee for at tilgå deres net. Det betyder, at de ikke bare kan gå ud og udskifte routeren, hvis de er utilfredse med forbindelse.

Sagem Fast 3890V3 er dog overordnet set kendt som at være en ganske stabil router, men der opstår stadig problemer fra tid til anden. Flere kunder har blandt andet oplevet, at wifi-forbindelse svigter, eller at de får en høj latency.

Hvis du døjer med en svingende wifi-forbindelse, har flere brugere dog rapporteret, at det kan løses ved at slukke for “Hardware acceleration” på modemmet. Du skal bare logge ind på routerens lokale administrative side (192.168.0.1).

Author Thumb
Oversigt