Sådan beskytter du dine børn på nettet

Kasper Skov Jensen 05. september, 2018

Er du opmærksom på, hvad dine børn laver på internettet? Føler du, at dine børn er godt beskyttet mod internettets mange trusler? Ved at følge nogle få og helt grundlæggende retningslinjer, kan du forbedre sikkerheden for dine børn markant.

Gør dig selv til ekspert
Internettet er en enorm ressource, der både kan bruges til gode og dårlige formål. For at kunne beskytte dig og dine børn bedst muligt, er det vigtigt, at du kender internettets muligheder, så du ved, hvad du er oppe imod.

Den bedste måde at gøre sig selv til ekspert er ved selv at udforske internettets muligheder. Opret en profil på de sociale netværk, surf rundt på nettet og hold dig generelt opdateret. Derudover findes der en lang række kurser i hele landet, som kan hjælpe dig godt i gang.

Tal med dine børn
Noget af det vigtigste som du kan gøre for at beskytte dine børn på internettet er ved at uddanne og tale med dem om sikkerhed på internettet, og hvilke potentielle fare de kan støde ind i, når de surfer alene rundt på nettet. Hermed ikke sagt at man skal skræmme sine børn. Derudover skal de altid vide, at de kan komme til dig, hvis de har spørgsmål eller bekymringer om deres færden.

Spørg dem også jævnligt, om hvad de laver på internettet, og hvilken slags sider, som de besøger. Hvis dine børn f.eks. bruger et chatrum eller andet socialt medie, så sørg for at de kender de mennesker, som de taler med.

Flere sociale netværk som f.eks. Snapchat og Instagram er ekstremt populære blandt teenagere til at holde kontakten med deres venner og bekendte. Det er samtidig medier, hvor dine børn kan blive udstillet, hvis de ikke kender reglerne, og ved hvordan man skal befærde sig retmæssigt. Her kan du bl.a. hjælpe dine børn til sikre sig, at det kun er deres venner, som kan følge dem, og se deres aktivitet. Dette gør man ofte under private indstillinger.

Når du taler med dine børn, og uddanner dem til at bruge internettet, skal du ikke kun gøre dem opmærksom på upassende materiale og hvem man ikke skal involvere sig med på nettet. Det er også vigtigt, at man lærer dem at forholde sig kritisk til de programmer og spil, som løbende popper op på forskellige hjemmesider, og dermed sikre, at de ikke downloader programmer, som de ikke kender eller har tillid til.

Vær opmærksom
Med smartphones, tablets og små bærbare computere, kan det være svært at holde øje med, hvad dine børn laver på internettet. Det kan dog være en god ide, at placere en computer et centralt sted i huset, hvor det kan være svært at skjule, hvad man laver. Dette gælder specielt, hvis du har mindre børn, som ikke har deres egen computer.

Forældrekontrol på søgemaskinen
Alle de store søgemaskiner tilbyder, at du kan sætte forældrekontrol på søgninger, så du kan begrænse søgeresultatet. Dette er dog en meget mild kontrol, og der findes en lang række andre programmer som kan tilbyde langt mere kontrolleret oversigt.

Her kan du se, hvordan du slår beskyttet søgning til:
Google’s beskyttede søgning
Microsoft Bing’s beskyttede søgning

Vi ønsker at høre fra dig og opmuntrer til en livlig diskussion blandt vores brugere. Vær venlig at hjælpe os med at gøre Bredbånd.dk til et rart sted at være.