Opdateret:
Langsomt internet er noget, der frustrerer langt de fleste. Lange ventetider på loading screens, svingende hastigheder og tabte forbindelser kan ofte få en til at tænke: “hvorfor er mit internet langsomt?”. Der kan dog være hjælp at hente. Læs med, og lær om årsager til langsomt internet, og hvordan du kan forbedre det.
De mest almindelige og kendte former for internet i Danmark er fibernet, mobilt bredbånd og bredbånd via kabel. Særligt fibernet og 5G internet-løsninger er blevet populære måder at forbinde til internettet, men byder hver især på forskelle fordele og ulemper, som f.eks. forskellige hastigheder og teknologier.
Overordnet set er den mest stabile internetteknologi at forbinde via et kabel, så forbindelsen ikke svækkes af udefrakommende faktorer, men kan passere direkte fra enhed til enhed. Her vil du derfor oftest opleve de hurtigste og mest pålidelige internetforbindelser. Hvis du gerne vil teste din nuværende hastighed, så kan du bruge vores simple og hurtige hastighedstest.
Kender du til tanken: “Hvorfor er mit internet langsomt?”
Der kan være flere forskellige grunde til, at du kan opleve både dårlig hastighed og forbindelse.
Først og fremmest handler det om din forbindelsestype – kablede forbindelser som f.eks. fibernet er blandt de mest stabile, men det kan være upraktisk at trække kabler gennem sit hjem, hvor nogle derfor vælger trådløse 4- eller 5G-forbindelser.
Hastigheden på dit abonnement er det næste, du bør undersøge. Har du f.eks. en kablet 100/100 Mbit/s forbindelse, som deles mellem flere brugere, kan netværket have svært ved at følge med og resultere i langsomt internet. Her kan du overveje at opgradere til en hurtigere hastighed, eller eventuelt skifte til en anden udbyder.
Klik her, og test hvilke muligheder for internet du har på din adresse
Hvilket udstyr du bruger til din kablede forbindelse, spiller også en væsentlig rolle. Hvis du f.eks. har en stærk fibernet- eller 5G-forbindelse men kun bruger en gammel 4G-egnet router med ældre WiFi-teknologi, vil du ikke kunne opnå det maksimale udbytte af dit internet.
Det netværkskabel, du bruger, betyder også noget for din hastighed. Jo bedre konstrueret det er, desto bedre stabilitet og datahastighed vil det kunne levere.
Det betyder ligeledes også noget, hvor du vælger at placere din router, hvis du bruger trådløst internet, da den gerne skal kunne sende signalet ud mest optimalt i dit hjem og helst ikke blokeres af vægge og møbler.
Når du bruger trådløst internet via f.eks. 5G eller mobilt internet, kommer din forbindelse via signal fra signalmaster. Den type forbindelse kan påvirkes af flere forskellige faktorer, og det betyder, at du kan opleve en meget svingende WiFi forbindelse til tider.
Nogle af de ting, som kan påvirke signalet, er bl.a. afstanden til nærmeste signalmast, fysiske forhindringer som f.eks. bygninger, betonvægge, metalkonstruktioner, høje træer og hvor god en modtager/router man har.
Hvis du bruger en trådløs 4G-forbindelse, vil det også have betydning for din forbindelse, hvor mange der er tilkoblet til samme mast. Med 5G er dette ikke et problem på samme måde, da denne forbindelse vil kunne understøtte op til ti gange så mange brugere på samme tid som 4G kan.
Derfor kan trådløst internet til tider være en svingende oplevelse, da mange faktorer er med til at udgøre hvor god en forbindelse du har.
Det har længe været regeringens målsætning, at alle danske hustande og virksomheder skal have adgang til minimum 100/30 Mbit/s download- og uploadhastighed. Oprindeligt skulle det være opnået før inden 2020, men er dog blevet rykket til 2025. Målet er blevet nået for nogle områder af landet, mens andre fortsat er bagud.
Mange hjem har gennem tiden benyttet ADSL-bredbåndsinternettet via telefonlinjerne. Denne løsning er dog ved at blive udfaset, og forventes lukket helt i 2030, da hastighederne ikke kan følge med de andre moderne internetløsninger.
4G-bredbånd er stort set tilgængelig alle de steder, hvor der er et mobilt signal, samtidig med at 5G-internet er blevet en mere udbredt og mulig forbindelse for flere danskere.
Kan du ikke få dit internet til at lykkes med en kabelforbindelse, og bor du i et område uden mobilsignal, så kan man købe en satellit-forbindelse. Denne form for forbindelse vil virke uanset hvor du befinder dig i landet, men er typisk markant dyrere, da du skal have installeret en helt speciel opsætning. Derudover kan du ikke forvente samme hastigheder, som de traditionelle forbindelsestyper.
Hvis du er på udkig efter internet til boligen, eller overvejer at skifte udbyder, så er du havnet det rette sted. Her på siden kan du sammenligne priser på fibernet, bredbånd og mobilt bredbånd og finde den bedste løsning på netop din adresse.
Dette hjælper os til at skabe et bedre overblik over tilfredsheden af de danske internetudbydere, så vi kan guide brugere af Bredbånd.dk endnu bedre i fremtiden.