Værd at vide om 5G

5G kommer til at revolutionere vores måde at bruge internettet på. Få forklaringen her.

5G, altså den femte generation af det internet, vi får via mobilmasterne, lyder måske meget uhåndgribeligt og science fiction agtigt. Lige nu har vi 4. generation af mastebaseret datateknologi, så hvad er egentlig den helt store forskel mellem 4 og 5G. Med et ord kan forskellen beskrives som “enorm”. Den lidt længere forklaring kommer her.

Grundlæggende er der to fundamentale forbedringer fra 4G til 5G. Det er hastighed og det som teknikerne kender som Latency; vi andre kalder det forsinkelse. Når vi har kigget lidt på det, ser vi på perspektiverne. Til sidst, men ikke mindst får du selvfølgelig svaret på, hvornår 5G bliver til virkelighed.

Hvor hurtigt er 5G?

Du har sikkert af og til ønsket dig, at det du var i gang med at se på Netflix hakkede lidt mindre eller bandet over, at video på Facebook var lang tid om at blive hentet, så du kunne se den. Med 5G forsvinder de (og en masse andre) bekymringer ud af dit liv. Det er nemlig, og hold nu godt fast, hele 65 gange hurtigere end de hastigheder vi har på 4G-netværket i dag – potentielt kan det blive op til 1.000 gange hurtigere TDC har testet 5G i en længere periode, og fik hastigheder på 1,9 gigabit i sekundet – til sammenligning er hastigheden på 4G omkring 40 megabit i sekundet. Det vil altså sige, at næsten al det, du downloader vil være færdigdownloadet inden du når at sige: “Jeg elsker 5G”. Ja, i nogle tilfælde vil du ikke engang kunne nå at blinke.

Mindre forsinkelse på netværket

Er hastigheden ikke det eneste, der betyder noget, tænker du måske. Nej, også den forsinkelse, der er på forbindelsen har stor betydning. Altså den tid der går fra, der kommer et input i den ene ende til der starter en handling i den anden ende. På det velkendte 4G-netværk er der en forsinkelse på omkring 70 millisekunder. Det lyder ikke af meget, men det kan det faktisk være. Med 5G er forsinkelsen helt nede på et enkelt millisekund.

Hvad kommer det til at betyde?

Det er praktisk, at hele din playliste på Spotify kan blive downloadet i løbet af bare en vejrtrækning, men hvad kommer 5G til at betyde i et lidt større perspektiv?

Flere eksperter peger på, at 5G for alvor vil være med til at bane vejen for selvkørende biler. De kommer til at have en masse sensorer, der skal sende og modtage kommandoer over internettet hele tiden, og skal derfor bruge en lynhurtig forbindelse. Ifølge TDC vil en bil, der kører 100 kilometer i timen, og er forbundet til 4G-netværket, nå at køre yderligere 140 centimeter fra en bremsekommando er afgivet, indtil bilen begynder at bremse. Med 5G vil bilen kun nå at køre 2,8 centimeter.

Vi har været vant til, at vi får den hurtigste forbindelse ud af et stik i væggen. Med 5G vil mange danskere få en langt hurtigere internetforbindelse, end deres traditionelle bredbåndsforbindelse kan levere.
5G hastigheder vil gøre det muligt at løse komplicerede opgaver på tværs af kloden. Du kan uden problemer deltage i et 4K-videoopkald, mens du ser landskamp, i den samme opløsning på en anden skærm. Kirurger vil kunne fjernoperere på patienter i den anden ende af landet via en robot.

Flere og flere hverdagsting bliver forbundet til nettet, og den udvikling vil 5G bare sætte endnu mere fart på, fordi det vil åbne op for muligheder, som mange af os ikke har fantasi til at forestille sig.
Ifølge TV 2 har EU-kommissionen lavet beregninger, der viser, at 5G vil give op til 2,3 millioner nye arbejdspladser og en årlig vækst på 800 milliarder kroner om året fra 2025.

Hvornår kommer 5G?

Hvornår kan vi så læne os tilbage, og bare nyde alle de herligheder 5G har at tilbyde? Det er faktisk ikke sådan lige til at svare på. TDC Group har lavet tests og vil gerne hurtigt i gang. Det er bare lidt mere kompliceret end det.

“Det er kun første skridt på en længere rejse, hvor vi har en ambition om at være den ledende leverandør af 5G i Danmark. Dette er en af de højeste strategiske prioriteter i koncernen, hvorfor vi vil komme til at præsentere en lang række yderligere tests over de kommende år. Vi planlægger demoer og pilotprojekter i 2018 og i 2019, men en decideret udrulning afhænger også af frekvenser, regulering, masteleje, partnere med mere. Det er klart at der er tale om meget store investeringer, også fordi det vil indebære halvanden gange så mange master til en øget værdi på grund af nyt udstyr og nye teknologier”, forklarede TDCs koncerndirektør, Jens Aaløse ved en præsentation af foreløbige testresultater.

Politikerne er indstillet på at hjælpe 5G frem i Danmark, siger Venstres klima-energi og forsyningsminister, Lars Christian Lilleholt.

“Sammen med resten af Folketinget laver vi med teleforliget et brancheforum, der fokuserer på 5G. Vi vil her samle telebranche, universiteter, brugere fra forskellige sektorer, nye start ups samt myndigheder, så vi sammen kan sætte ekstra skub i udviklingen af 5G i Danmark. Vi skal skabe et godt miljø for test af nye 5G-tjenester i Danmark.Hvis der er barrierer for 5G, så skal vi i videst muligt omfang rydde dem af vejen. Jeg ved, at der skal opsættes rigtig mange nye antenner til 5G, og det skal kunne foregå smidigt”, fortæller ministeren.

Innovationsfonden har, indtil videre, støttet hele 5G-projektet med 100 millioner kroner.