Få hjælp til at undgå phishing på nettet 

Hacking, scamming og phishing er et stigende problem både for privatpersoner og for offentlige institutioner. Svindlerne kan have forskellige strategier til at lokke informationer ud og overbevise offeret om, at henvendelsen er legitim, og derfor er det vigtigt at være oplyst om de bedste råd til at spotte og beskytte sig mod svindel på nettet.  […]

  • Indhold:
Vis mere

Hacking, scamming og phishing er et stigende problem både for privatpersoner og for offentlige institutioner. Svindlerne kan have forskellige strategier til at lokke informationer ud og overbevise offeret om, at henvendelsen er legitim, og derfor er det vigtigt at være oplyst om de bedste råd til at spotte og beskytte sig mod svindel på nettet. 

Her kan du læse om svindelformen ‘phishing’, hvad det betyder, og hvordan du bedst muligt kan beskytte dig mod phishing på nettet.

Hvad betyder phishing? 

De fleste har nok hørt om historier, hvor en uskyldig person har fået stjålet enten penge, passwords eller personlige oplysninger fra en svindler. En type svindel, som i stigende grad går ud over både private og offentlige personer i dag, er phishing. 

Selvom flere måske enten selv har oplevet phishing, eller kender kolleger eller venner der har, så er det ikke alle, der ved, hvad phishing betyder. ‘Phishing’ kan oversættes direkte til dansk som en form for ‘fiskeri efter oplysninger’. Altså et fupnummer hvor der bliver fisket efter brugbare informationer fra offeret.

Ved phishing udgiver svindlerne sig for at være oprigtige henvendelser fra legitime kilder som myndigheder, banker, kendte virksomheder eller i nogle tilfælde også andre kolleger. Her er svindelnummeret altså bygget op omkring, at offeret skal føle sig i sikre hænder og derfor give sine oplysninger væk. 

Selvom den luskede opringning, den fake email eller den kryptiske besked langt fra kommer fra en officiel kilde, kan mange alligevel blive snydt gennem phishing. Det skyldes, at phishing kan være svært at spotte, hvis man ikke er bevidst om denne type svindel – og ved hvad man skal reagere på. 

Hvordan kan jeg spotte phishing? 

I takt med at phishing bliver et større og større problem, og der ses flere og flere tilfælde af det både direkte over telefon, på beskeder og mails, så bliver vi naturligvis også mere og mere trænede i at spotte phishing. 

Svindlerne, der udfører phishing, er ofte uhyggeligt gode til at dække over deres egentlige identitet og intentioner. Alligevel kan man som privatperson eller medarbejder forsøge at følge nogle forholdsregler, så man har større mulighed for at spotte phishing. 

Lige meget om det handler om telefonopkald, mails eller beskeder, så er det altid vigtigt at være lidt ekstra skeptisk over for afsendere, du ikke kender. Det kan være ukendte numre eller underlige mailadresser. 

Ved phishing er afsenderens intention at få oplysninger, penge eller på anden vis informationer ud af en, som de derved kan benytte til deres egen fordel. Vær derfor altid opmærksom, hvis afsenderen beder dig om passwords, personlige oplysninger eller om at følge ukendte links. 

En god ting at være obs på er, at phishing ofte sker med enten sproglige eller grammatiske fejl, og at svindlerne insisterer på, at informationer skal gives hurtigt uden en direkte forklaring. Hvis du er i tvivl om en afsender, så skal du hellere tøve en gang for meget end en gang for lidt. 

Sådan kan du beskytte dig mod phishing 

Udover de forholdsregler, som er brugbare til at spotte phishing, så er der også nogle helt konkrete ting, du kan gøre for bedst muligt at beskytte dig mod phishing. I sidste ende er det nemlig altid dig selv, der vælger, hvem du vil give dine informationer til. 

På mange autoriserede selvbetjeningsplatforme er der i dag blevet indført to-faktor-løsninger som for eksempel MitID, som sikrer, at det kun er en selv, der kan tilgå sine personlige oplysninger. Det er en løsning, som hjælper med at beskytte mod svindel som phishing. 

På arbejdspladser opleves svindelnumre også i stigende grad, hvor mails med kollegers eller chefers navne på florerer. Her er det altid en god ide, at dobbelttjekke afsenderens oplysninger, hvis mailen indeholder mistænkeligt indhold. 

En vigtig huskeregel er altid at være på den sikre side, før man deler ud af hverken passwords, personlige oplysninger eller trykker ind på links i de henvendelser, man modtager. 

5 gode råd til at undgå phishing 

Selvom vi alle ville foretrække blot at kunne stole på de henvendelser, vi får, så er det ofte en god idé at være en smule skeptisk, når man modtager enten opringninger, mails eller beskeder udefra. Her har vi samlet 5 gode råd til dig, der gerne vil undgå phishing. 

  1. Et overordnet godt råd er at huske på, at ingen reelle virksomheder, autoriserede banker eller andet anmoder om bankoplysninger og personfølsomme data over hverken telefon eller mail. Derfor skal man som hovedregel aldrig give disse informationer ud gennem en opringning eller mailkorrespondance.
  2. Ofte kan man spotte enten sproglige eller grammatiske fejl i enten selve teksten eller i en lang og kringlet mailadresse. Autoriserede henvendelser har styr på deres indhold, og deres mailadresser er ofte til at finde på internettet. Hvis indhold eller afsender undrer dig, så blokér beskeden.
  3. Ved henvendelser, der indeholder links, kan det være svært at bedømme oprigtigheden, fordi man ikke ved, hvor linket fører hen. Netop derfor er det en god idé ikke at trykke ind på links, der tilsendes fra en ukendt. I værste tilfælde kan linksene føre til sider, der kan lække data eller oplysninger.
  4. Phishing kan både ske på vegne af myndigheder, banker og private personer. Hvis du modtager henvendelser fra nogen, der udgiver sig for at være en kollega eller anden privatperson, så ring personen op, og slå fast, om der er tale om en ægte henvendelse.
  5. Det sidste råd er altid at forholde sig kritisk til om mailen, opringningen eller beskeden overhovedet er relevant og vigtig for dig. Hvis ikke, så ignorér hellere afsenderen en gang for meget end en gang for lidt.

Vi hjælper med at beskytte dig mod phishing 

Hos Bredbånd.dk har vi lavet en række guides til dig, der gerne vil blive klogere på bredbånd, internetfænomener og ikke mindst sikkerhed på nettet. Læs vores blogindlæg om internetsikkerhed, og bliv klogere på, hvordan du kan sikre dig og din familie bedst muligt mod svindel på internettet.

Skal du have nyt internet har vi på Bredbånd.dk sammenlignet bredbåndsløgninger fra forskellige danske udbydere. Vi sammenligner udbydere af mobilt bredbånd, internet og fibernet. Hvis du allerede har et internet og er nysgerrig på hastigheden, kan du måle det med vores hastighedstest.