Er dit internet langsomt? Sådan får du en præcis måling af din nethastighed

Author Thumb
Nethastighed-1

Får du ikke den internethastighed, du betaler for?

Selvom din bredbåndsudbyder måske lover dig op til 1.000 Mbit/s på din internetforbindelse, er det sjældent den reelle hastighed, som du faktisk får leveret på din adresse.

I denne artikel forklarer vi:

Hvordan måler jeg min nethastighed?

Det er simpelt nok at måle din nethastighed.

Du skal bare bruge en speedtest – også kaldet en hastighedstest.

Speedtesten her på Bredbånd.dk måler din:

  • Download – hvor hurtigt du henter data fra nettet
  • Upload – hvor hurtigt du sender data til resten af internettet
  • Ping – hvor ofte din forbindelse bliver forstyrret eller forsinket

Er du i tvivl om, hvor hurtigt internet (cirka) du får? Så tag testen nu.

Hvordan får jeg den mest præcise måling af min nethastighed?

Hvordan du tager speedtesten har stor betydning for, hvor præcis testen af din nethastighed er.

Vi har samlet en række tips til, hvordan du får en mere nøjagtig måling.

Du skal:

  1. Koble din computer direkte ind i routeren via et internetkabel/netværkskabel/ethernetkabel. Kvaliteten af kablet har også betydning for din hastighed (vi anbefaler CAT 5e eller hurtigere.) Du kan læse mere om kvaliteten af netværkskabler i denne guide fra COMTEK.
  2. Afkoble andre enheder fra dit WiFi eller hive deres netværksstik i routeren ud. Dette er vigtigt, fordi flere enheder på det samme internet er med til at sænke hastigheden. Helt simpelt: hvis andre bruger dit nettet, så bliver det også langsommere for dig (og dem.). Dette gælder især, hvis andre i husstanden gamer eller benytter sig af diverse streamingtjenester, da disse to ting især trækker meget på internettet.
  3. Luk alle andre programmer – så du ved, at de ikke trækker på dit internet. Det gælder også, hvis du har flere faner i din browser åbne. Du bør ligeledes vælge at slukke for din anti-virus og firewall på computeren, da de kan sænke din internethastighed. Det er dog en vurderingssag, som det er bedst du selv tager stilling til.
  4. Tag testen flere gange – gerne på forskellige tidspunkter. Kvaliteten på dit internet kan svinge fra minut til minut. Der er tilmed også ofte mere belastning på nettet på forskellige tidspunkter af døgnet.

Hvorfor er hastigheden langsommere over WiFi?

Dit WiFi eller trådløse internet er ofte langsommere, end hvis du er koblet direkte på din router. Det skyldes en trådløs forbindelse er mere udsat for forstyrrelser, såsom:

  • Hvor langt væk fra din router, du befinder dig
  • Om der er noget mellem dig og routeren (f.eks. glas, beton, træ m.v.)
  • Hvor mange enheder der er tilsluttet samme netværk

Hastigheden på din WiFi er desuden også begrænset af din router og den modtagende enhed (computer, smartphone, tablet, TV m.v.) Jo nyere routeren og enheden er, desto hurtigere er din WiFi-forbindelse typisk også.

Hvordan kan jeg klage?

Din bredbåndsudbyder er kontraktuelt forpligtet til at give dig den nethastighed, du er blevet lovet. Men måden, de selv måler hastigheden på har stor betydning.

Ofte skriver udbyderne “op til X Mbit/s” i deres markedsføring. Det er for at tydeliggøre, at det er tale om en teoretisk maks. hastighed. Den reelle hastighed vil derfor ofte ikke være på det teoretiske maks.

De er dog forpligtet af Forbrugerombudsmanden til kun at love en hastighed, hvis de kan levere i nærheden af den hastighed inden for “peak hours”, altså mellem kl. 7. og kl. 23.

Hvis du har problemer med dit bredbånd, skal du først kontakte din udbyder. Er problemet ikke blevet løst, kan du i visse tilfælde kontakte Teleankenævnet. Du kan læse mere i vores guide til sådan klager du over dit bredbånd.

Author Thumb
Oversigt