Opdateret:
Udbredelse og hastigheder Først og fremmest er det ikke muligt for alle i Danmark at få fibernet; det afhænger nemlig af geografisk placering og af, om det bliver udbudt i det område, hvor man bor. Alle i Danmark kan imidlertid få ADSL bredbånd. Helt simpelt er den store forskel, at fibernets potentiale i forhold til […]
Først og fremmest er det ikke muligt for alle i Danmark at få fibernet; det afhænger nemlig af geografisk placering og af, om det bliver udbudt i det område, hvor man bor. Alle i Danmark kan imidlertid få ADSL bredbånd. Helt simpelt er den store forskel, at fibernets potentiale i forhold til internettets hastighed er klart størst.
Fibernet er ydermere kendetegnet ved at være symmetrisk internet, hvilket betyder, at upload- og downloadhastigheden er ens. Fibernet er en ny type kabel, som blandt andet kaldes for lyslederkabler og optisk fiber. Signalet bliver transporteret via lys, og det er blandt andet derfor, potentialet for høje hastigheder er enormt.
Sammenligner man dette med ADSL, er ADSL forbindelsen kendetegnet ved asymmetriske hastigheder mellem abonnenten og udbyderen over telefonlinjerne. Disse linjer er lavet af kobber, og dette forhold sætter begrænsninger i forhold til hastigheden. Man kan dog også opnå ekstremt høje hastigheder med en traditionel ADSL bredbåndsforbindelse.
YouSee tilbyder blandt andet 62/12 Mbit/s forbindelser, hvilket dækker langt de flestes behov.
Fibernet vil dog i det lange løbe vinde kapløbet om at være hurtigst, og er desuden også at foretrække inden for andre parametre end blot hastighed. For eksempel er der en række problemer med ADSL bredbåndet, som ikke gør sig gældende for fibernetværket.
ADSL-forbindelsen er støjfølsom, hvilket betyder, at afstanden mellem forbrugeren og centralen har betydning for hastigheden. Derudover har det, ved en ADSL-forbindelse, også betydning for hastigheden, hvor mange brugere der er på forbindelsen. Dette betyder, at hvis der er mange, der er tilsluttet samme maste, så nedsættes hastigheden for alle brugere. Man vil derfor i de travle timer kunne opleve, at hastigheden er lavere, end den man betaler for ved ADSL bredbåndet.
Fibernet har altså en række fordele i forhold til ADSL bredbåndet, og det skyldes primært, at fibernet transporterer signalerne via lys, hvilket betyder, at signalerne bliver transporteret med lysets hastighed. En yderligere fordel ved fibernettet er, at lyssignalerne ikke påvirker hinanden. Dette betyder, at den enkelte fiber kommer til at indeholde et stort antal uafhængige kanaler.
Dette betyder, lidt mere håndgribeligt formuleret, at der er en enorm kapacitet, og at fibernettet ikke påvirkes af, at der er mange på.
En række af de fordele, der er ved fibernetværk, er derfor høj og stabil hastighed, hastighedsgaranti (du får den hastighed, som du betaler for), kapaciteten overbelastes ikke, til trods for at der er mange brugere, og lav latency. Lav latency dækker over ping-tiden, og det er noget computerspillere kender fra onlinegaming. Hvis denne er lav, som den er ved fibernetværket, undgår spillerne, at det lagger/at spillet opleves hakkende og abrupt.
Den primære ulempe ved fibernetværket er dets tilgængelighed. Det er langt fra alle, der kan få det. Der findes tre leverandører af fiberledninger i Danmark: TDC, Dansk Energi og Fiber2you
(leverer dog kun til minimum 25 husstande).
Dette hjælper os til at skabe et bedre overblik over tilfredsheden af de danske internetudbydere, så vi kan guide brugere af Bredbånd.dk endnu bedre i fremtiden.