1. Tjek nummeret først
Hvis du bliver ringet op af et nummer, du ikke kender, kan du altid vælge at tage telefonen – så vil du ofte kunne afkode om, der er tale om et opkald fra en, du kender; det offentlige eller en svindler.
De fleste af os lader den dog typisk gå til telefonsvareren først. Så kan du tjekke nummeret i dit tempo og slippe for at blive begravet i svindel- eller spam-opkald.
Det, du skal holde øje med, når du skal tjekke et ukendt nummer er disse to ting:
- Hvilken landekode ringer de fra?
- Ser nummeret mistænksomt ud?
Danmark har +45 som landekode. Hvis du får et opkald, der begynder med “+” og et andet tal, så bør du ikke tage telefonen. Det er som oftest svindel, medmindre du i forvejen venter på et opkald fra et bestemt land.
Mange svindlere bruger dog i dag falske numre til at ringe til dig. Det er, fordi flere teleselskaber i udlandet har meget løse regler om de numre, de vælger at tildele deres kunder. De kan derfor godt snyde og oprette et nummer, der ser dansk ud. Hvis tallet er længere end otte eller 10 cifre (med landekoden), er det højst sandsynligt en svindler.
2. Slå op på nettet, hvem der ringer
Når du har nummeret, er det næste naturlige træk at slå det op på internettet.
Du kan selvfølgelig altid slå det op i Google, men oftest vil topresultaterne enten være de Gule Sider, Krak eller 118.
118 er ejet af TDC, der også driver YouSee og Telmore. Uanset hvilket teleselskab et telefonnummer er blevet oprettet under, vil det optræde på 118 – medmindre personen har søgt om at få hemmeligt nummer. Når et nummer er blevet registreret i 118, vil systemet også indhente virksomhedsoplysninger fra det statslige CVR-register.
YouSee har desuden en tjeneste, hvor du kan anmelde fupnumre. Når YouSee/TDC modtager en anmeldelse om et fup- eller svindelopkald, går de ind og undersøger sagen. Hvis de finder bevis for, at der er tale om et fupnummer, forsøger de at lukke nummeret – eller blokere for, at deres kunder kan modtage opkald fra det specifikke nummer.
Hvis nummeret ikke optræder på 118, De Gule Sider eller Krak, vil en Google-søgning dog sjældent kunne hjælpe dig med at finde ud af hvem, der ringer.
Der er dog også to andre teknikker til at tjekke nummeret online – enten via en app eller MobilePay.
Tjek hvem ringer med en app
Der eksisterer mange apps, både i AppStore og Google Play, der lover, at du vil kunne finde eller afdække et skjult eller hemmeligt nummer. En app som TrueCaller eller 180 kan ofte også blokere spam- eller svindelnumre for dig.
De apps’ effektivitet afhænger dog af antallet af brugere i landet. De benytter sig nemlig af oplysninger fra deres brugere til at fange svindlere og spammere.
Tjek hvem ringer med MobilePay
I Danmark er der over 4 millioner mennesker, der bruger MobilePay.
Det betyder, at du med god sandsynlighed kan finde nummeret her – selv hvis de ikke optræder i den almindelige telefonbog. Det er, fordi oplysningerne i MobilePay er hentet direkte fra Det Centrale Personregister (CPR) og ikke er underlagt samme restriktioner, som telefonbøger.
Det eneste, du skal gøre, er at overføre én krone til nummeret. Inden du godkender overførslen vil du få et navn på personen eller virksomheden, som er registreret under det nummer.
3. Søg aktindsigt hos dit teleselskab
Oplever du vedvarende anonym chikane, kan du også søge aktindsigt hos dit teleselskab.
At søge aktindsigt er en omkostningsfuld og krævende proces, så hvis du benytter denne mulighed, skal du være forberedt på at bruge både tid og penge. Det er virkelig at tage dit detektivarbejde et skridt videre. Derfor anbefaler vi kun, at du vælger denne løsning, hvis du gentagne gange er blevet chikaneret eller kontaktet fra et hemmeligt nummer – og det tilsyneladende ikke vil stoppe.
Får du aktindsigt, vil du kunne se en liste over alle de hemmelige numre, der ringer til dig. De to sidste cifre i nummeret vil dog være blanke. Det betyder, at du kun vil kunne se de første seks numre á la “12 34 56 XX”. Herefter kan du kontakte domstolene og søge om en dommerkendelse til et specifikt nummer. Får du den kendelse, vil du kunne se det fulde nummer.
Hvad gør jeg, hvis jeg bliver ved med at få uønskede opkald?
Når du kender nummeret, men stadig får irriterende eller forstyrrende opkald, kan du blokere nummer i din telefon eller hos din udbyder.
Både Android-mobiler og iPhones har en funktion i deres kontaktbog, hvor du kan blokere opkald og beskeder fra et bestemt nummer. Hvis du i en periode oplever, at du konstant bliver bombarderet med anstrengende opkald, kan du i de fleste styresystemer også vælge kun at ville modtage opkald fra personer, der allerede er i dine kontakter.
Det er også muligt at bede din teleudbyder om at blokere bestemte numre for dig.
I værste tilfælde, har du også mulighed for at anmode om et polititilhold, hvis du ved hvem, der ringer til dig. Det vil typisk kun blive givet, hvis du bliver forfulgt, stalket eller chikaneret. Ofte giver politiet først personen en formaning om at kontakte dig. Hvis den bliver brudt, vil du kunne anmode om et decideret polititilhold. Så må personen ikke tage kontakt til dig, eller møde op på dit arbejde eller dit hjem.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan finder jeg ud af, hvem der ringer?
Første skridt er at slå nummeret op på Krak eller De Gule Sider.
Hvordan kan jeg se om det er et dansk nummer som ringer til mig?
Hvis der står +45 foran telefonnummeret, som ringer til dig, så er det et dansk telefonnummer.
Hvordan blokerer jeg nummeret fra at ringe til mig igen?
På de fleste telefoner kan man blokere et nummer fra at kunne kontakte én. I værste tilfælde kan man kontakte politiet.