Internet of Things (IoT) – Sådan virker et Smart Home

Author Thumb
IoT

Internet of Things (IoT) – på dansk, tingenes internet – er et system, der forbinder forskellige hverdagselektronik og apparater med internettet. Det er nært beslægtet med Smart Home, hvor du trådløst kan styre ting i dit hjem.

Over de seneste år er IoT og Smart Homes blevet mere og mere udbredt i Danmark.

I denne artikel får du:

  • En introduktion til Internet of Things (IOT) og Smart Home
  • Fordele og ulemper ved IoT og Smart Homes
  • 3 tips til, hvordan du får det meste ud af dine IoT-enheder og Smart Home

Hvad er Internet of Things (IoT)?

Internet of Things dækker over alle devices og enheder, der kan styres trådløst – men ikke typisk er associeret med computere eller internettet.

IoT kan eksempelvis være dit Smart TV, din trådløse termostat, din tyverialarm, dit Smart Watch mv. Disse enheder kan oftest styres gennem din telefon, tablet eller computer.

Det betyder, at du trådløst kan styre en række ting i dit hjem, heriblandt:

  • Opvarmning (via smart termostater)
  • Belysning
  • TV, højttalere og mediecentre
  • Dørklokke
  • Tyveri- og brandalarm
  • Køleskab
  • Robotstøvsuger
  • Udendørsbelysning
  • m.v.

IoT består af tre ting:

  1. Enheden (selve “tingen” i IoT) – den udfører handlinger samt opsamler eller udsender data
  2. Overførslen (“internettet” i IoT) – dit WiFi, bredbånd, Bluetooth eller andet netværk
  3. Præsentationen af data – en app, hjemmeside eller skærm, hvor du kan se og administrere dine enheder

De enkelte IoT-enheder har ofte en skærm eller display, hvor du kan indstille og styre den samt andre tilknyttede enheder. Men oftest styrer du dem via din smartphone eller tablet.

Hvad er formålet med IoT & Smart Homes?

Målet med IoT og Smart Homes er at gøre din hverdag lettere. Det gør de ved at automatisere en række opgaver i dit hjem. Med smarte termostater kan du f.eks. skrue ned for temperaturen automatisk, når du sover (og derfor ikke skal bruge lige så meget varme); sætter din kaffemaskine til at brygge en kop et par minutter, før du vågner eller fortæller dig, hvis nogen ringer på din dørklokke, når du ikke er hjemme.

Et Smart Home kan derfor fungere lidt ligesom en butler, der tager sig af småopgaver, som du så ikke skal bekymre dig om. Det kan også være med til at sænke dine månedlige udgifter, fordi du bruger mindre el, varme og vand.

Fordele ved IoT og Smart Homes

Den klareste fordele ved IoT og Smart Homes er, at du får større kontrol over dit hjem – uden at bruge mere tid eller arbejde på husholdningen.

Er der gæster, der ringer på døren, når du er ude? Tjek din smart dørklokke og luk dem ind, selvom du stadig er i gang med at købe ind til aftensmaden. Er du i tvivl om, du er løbet tør for mælk? Tjek din app og se udløbsdatoen via dit Smart køleskab.

Et smart home hjælper dig også sænke dit forbrug. Selvom smarte enheder ofte bruger mere strøm, kan de stadig skabe besparelser, fordi de tilpasser sig dine behov og dagsrytme. Det betyder at du f.eks. kan slukke for dine radiatorer, mens du er på arbejde og tænde for dem igen en halv time inden du kommer hjem.

De gør det også muligt at danne et bedre overblik over dit forbrug og adfærd. Et klassisk eksempel på dette er, hvis du bruger dit smart watch, mens du træner. Her kan du blandt andet måle din puls, antal skridt og en række andre forhold, som kan hjælpe dig med at træne eller arbejde mere effektivt.

Ulemper ved IoT og Smart Homes

IoT og Smart Homes har dog også nogle begrænsninger eller reelle ulemper. For det første, kan de være en større belastning på dit WiFi. Dit WiFi kan kun understøtte et vist antal af enheder samtidig. Da mange Smart Homes indeholder en række forskellige IoT-enheder – ofte flere, der taler sammen, såsom en termostat på hver radiator – betyder det også, at dit WiFi bliver sat under pres. Det problem kan ofte løses ved at skifte til en ny WiFi løsning såsom WiFi 6.

Du kan også opleve, at dit internet bliver langsommere af at tilføje flere smart enheder til dit hjem. Det er derfor ofte en god idé at test din internethastighed før og efter du har installeret nye enheder i dit hjem.

Hvis du ser et markant fald kan det være tid til at se på dit internet. Du kan eventuelt overveje at skifte til fibernet, da det er mere pålideligt end andre typer af bredbånd som f.eks. mobilt bredbånd.

Sikkerhed og privatlivsfred har også været en længerevarende diskussion, når det kommer til IoT og Smart Homes. Så snart dine enheder er tilgængelige online kan de nemlig også udsættes for hacking eller bruges uhensigtsmæssigt af brugerne selv.

I en kampagne fra 2019 foretaget af Forbrugerrådet Tænk og Dansk IT var 66% af de adspurgte bekymret for om, produkterne kunne hackes. 56% var bekymret for om enheder delte informationer om brugerne med andre virksomheder.

Disse bekymringer har ført til, at standardiseringsorganet ETSI er ved at sætte nye standarder for sikkerheden i IoT. Det betyder at der vil føres øget opsyn med, at IoT-enheder i fremtid vil kunne certificeres, så du ved at de lever op til en række retningslinjer for sikkerhed.

Author Thumb
Oversigt