Sådan kan du stadig lytte til dansk musik på YouTube – selvom Google har blokeret de danske kunstnere

Author Thumb
youtube logo

Siden tidlig august har du ikke kunnet lytte til dansk musik på den danske del af YouTube.

Det er fordi Google har blokeret alle sangnumre og kompositioner, der er skabt af rettighedshavere, som repræsenteres af Koda.

Du kan naturligvis stadig lytte til danske kunstnere på Spotify, Apple Music, Tidal, YouSee Musik eller en af de andre musiktjenester. Men hvis du gerne vil have adgang til dansk musik på YouTube, kan du bruge en VPN.

Lyt til dansk musik på YouTube – med en VPN

Du kan stadig lytte til dansk musik på YouTube med en VPN.

En VPN forhindrer din trafik på nettet fra at blive sporet. Du kan endda også maskere dig selv, så det ser ud til, at du befinder dig i et andet land. Det vil sige, at du kan omgå den geoblokering, som YouTube bruger til at forhindre dig i se indhold, der ellers ikke er tilgængeligt i dit land.

Det er lovligt at bruge en VPN. Ifølge Forbruger Europa er det endda ulovligt for virksomheder at diskriminere mod europæiske forbrugere på grund af deres geografiske placering, når de handler på internettet.

Hvorfor er dansk musik blevet blokeret på YouTube?

Koda og de andre nordiske rettighedsselskaber er i øjeblikket i færd med at forhandle en ny fælles nordisk aftale for streaming af musik på YouTube.

En ny kollektiv aftale vil betyde, at kunstnere i Danmark, Finland og Norge fremover har de samme rettigheder – og derfor tjener det samme antal penge pr. afspilning, uanset hvilket nordisk lande man lytter i.

YouTube er længe blevet kritiseret for at have for meget magt og selv kunne diktere, hvor meget de har lyst til at udbetale de enkelte kunstnere. På samme måde som Google, deres moderselskab, står for mere end 92% af alle søgninger på søgemaskiner, har YouTube altså noget nært et monopol på musikvideoer og musikstreaming.

Hvis kunstnerne ikke kan tjene penge på YouTube, kan de også være svært at forhandle bedre aftaler med de andre musiktjenester såsom Spotify.

Den nationale aftale fra 2018 mellem YouTube og Koda udløb i april 2020. Siden da har der været en midlertidig aftale, hvor man som rettighedshaver tjente det samme, som under den nationale aftale.

Fordi forhandlingerne har trukket ud, har det nu været nødvendigt at udarbejde en ny midlertidig aftale.

Den nye aftale

I denne nye og midlertidige aftale kræver Google, at Koda og deres medlemmer går med til at sænke deres indtægt med 70% i perioden frem til den ny fælles aftale. Det var Koda ikke villig til, da indtjeningen fra streaming af musik på YouTube i forvejen er væsentlig lavere end hos de andre streamingtjenester.

YouTube valgte derfor at blokere alt indhold, der er skabt af Kodas rettighedshavere i Danmark. Det er stadig muligt at lytte til de danske kunstnere i udlandet, fordi de har indgået aftaler gennem andre rettighedsselskaber.

Det er derfor, at du stadig kan lytte til dansk musik på YouTube, hvis du bruger en VPN til at skjule din geografiske beliggenhed. Musikerne vil derfor stadig tjene penge på din afspilning – bare under den lokale aftale i det pågældende land.

Hvornår kommer de danske artister tilbage på YouTube?

De danske musiknumre vender højst sandsynligt tilbage til YouTube, når den nye nordiske aftale er faldet på plads.

Hvornår det sker, er dog ikke klart. Både Google og Koda har udtalt til pressen, at der har været fremgang i forhandlingerne.

Hvor meget tjener et Koda-medlem pr. afspilning på YouTube?

Det Google-ejede YouTube er blandt de dårligst betalende streamingtjenester til musik i Danmark. I Kodas egen opgørelse over udbetalinger fra streamingtjenester indgår YouTube ikke.

Men rettighedsselskabet har tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at man som sangskriver eller komponist kan forvente omkring 2 kr. i gennemsnit for 1.000 afspilninger af et sangnummer – hvis video vel og mærke også afspilles med reklamer.

Udbetalingen kan dog også svinge afhængigt af antallet af reklamer, antallet af unikke brugere og en række andre faktorer.

Author Thumb
Oversigt