Her er landsdelene, hvor du kan du få 1.000 Mbit/s bredbånd

Author Thumb

Bredbånd er ikke lige hurtigt overalt i Danmark. Hvis du leder efter den hurtigste internetforbindelse på markedet, skal du gerne op omkring de 1.000 Mbit/s i download.

Men ikke alle adresser i Danmark kan de hastigheder. Vi har derfor udarbejdet et interaktivt kort, hvor du kan dykke ned i dit nærområde og se, hvor god en chance du har for at få det hurtigste bredbånd. Vi giver dig også et tip til, hvordan du kan få et bedre internet, hvis du bor i et område, der kun tillader meget mindre hastigheder.

Danmarkskort over mulighed for hurtigt 1.000 Mbit/s bredbånd

På Danmarkskortet ovenfor kan du se muligheden for 1.000 Mbit/s i forskellige landsdele og kommuner. Hver kommune og område er blevet tildelt en karakter fra 1 til 3. Jo højere et tal desto mere sandsynligt er det, at man kan få 1.000 Mbit/s i det område.

Chancen for at kunne få det ultrahurtige bredbånd er især høj i og omkring storbyerne.

Men også Sønderjylland, Midtjylland og den vestlige del af Fyn ligger godt i kurven. Det kan i høj grad tilskrives udbredelsen af fibernettet, som mange af de jyske og fynske energiselskaber i fællesskab under navnet Fibia har valgt at investeret i over de seneste år. De sælger også selv fibernet-bredbånd via datterselskabet Waoo.

Andre selskaber såsom FastSpeedHiper og Stofa har enten deres eget fibernet, benytter sig af COAX-kabler (kabel tv-stikket) eller har lejet sig ind på en anden bredbåndsudbyders infrastruktur.

Der sker dog hele tiden en udvikling og derfor bliver det muligt for flere og flere husstande at modtage fibernet.

Hvad bygger tallene på?

Tallene til kortet bygger Energistyrelsens årlige bredbåndskortlægning.Vi har taget udgangspunkt i dokumentet Baggrundsdata 2019 for kommuner.

Den årlige undersøgelse indhenter data fra udbyderne selv over, hvor hurtig en forbindelse den nuværende internetinfrastruktur reelt set kan levere. Den indberette data skal afspejle internethastigheden man som minimum kan forvente på en normal dag.

Hver kommune eller bydel er blevet tilskrevet en værdi fra 1 (lav chance) til 3 (høj chance) efter, hvor god bredbåndsdækning med den højeste tilgængelige internethastighed (1.000 Mbit/s) er i det givne område. Det har vi valgt, fordi det giver et mere overskueligt og ligetil resultat.

Desværre har det også betydet, at kortet ikke nødvendigvis er retvisende for adresser inden for området. Du vil for eksempel godt kunne få en 1.000 Mbit/s bredbåndsforbindelse visse steder i Herning Kommune, selvom område er markeret med rødt på kortet.

Prøv vores gratis hastighedstest her.

Hvorfor kan jeg ikke få hurtigt bredbånd?

Der kan være flere årsager til, at du ikke kan få en hurtig bredbåndsforbindelse.

Det er især i de mindre tæt befolkede områder, hvor infrastrukturen ikke er på plads til at kunne supplere en pålidelig og hurtig bredbåndsforbindelse via COAX eller fibernet.

Danmark har en national målsætning om, at alle boliger og virksomheder senest i slutningen af 2020 skal have adgang til bredbåndshastigheder på minimum 100 Mbit/s. Det er en del af Teleaftale fra 2018. Aftalen blev indgået af alle de danske politiske partier, og har medført flere projekter, der skal sikre, at de danske borgere har adgang til en internetinfrastruktur i topklasse. I dag er man et helt andet sted.

Målsætningen er nu at 99 procent skal have adgang til fibernettet, der uden tvivl er fremtidens internet.

Søg om tilskud til bedre bredbånd hos Energistyrelsen

Der findes forskellige puljer, hvor du kan søge om tilskud til en bedre bredbåndsdækning på din adresse. En af dem er Energistyrelsens bredbåndspulje. Den gælder så længe, du ikke har adgang til en internetforbindelse på mere end 10 Mbit/s i download og/eller 2 Mbit/s i upload.

Ansøgningsfristen for dette års bredbåndspulje er endnu ikke fastlagt. Forrige års finanslovsaftale afsatte dog 100 mio. kr. til puljen i 2020. Det vil derfor stadig være muligt at søge tilskud fra bredbåndspuljen igen på et tidspunkt i 2020.

Tjek mulighed for 1.000 Mbit/s hurtigt bredbånd på din adresse

Hvis du gerne vil vide, hvor hurtig en hastighed du kan forvente på din hjemmeadresse eller på dit arbejde, anbefaler vi at du bruger vores online sammenligner af bredbånd.

Du skal blot klikke ind og indtaste din adresse i toppen. Når du har gjort det, vil du få serveret en oversigt over hvilke typer bredbånd, de forskellige udbydere kan levere på netop din adresse.

Author Thumb
Oversigt