Sådan tester du dit WiFi

Author Thumb
woman use laptop

I dag er flere og flere enheder i vores hjem, koblet til vores bredbånd eller WiFi. Udover alle mobiler og computere i din husstand, har mange af os også højttalere, TV og nogen har endda køleskabe eller termostater, der er koblet på internettet. Dette kaldes også for IoT eller Internet of Things.

Internetforbindelse og WiFi er ikke det samme

Det kan lyde mærkeligt, da mange af os i dag hovedsageligt kommer på internettet via WiFi. Men WiFi er i virkeligheden kun et led i en lang kæde, der forbinder dig med internettet.

I mange tilfælde har den distinktion ikke stor betydning.

Men hvis du døjer med en lav hastighed eller en upålidelige forbindelse, er det vigtigt, at du kender forskellen. En højere internethastighed fra din teleudbyder er nemlig ikke en garanteret løsning på dit problem.

I denne artikel forklarer vi:

  • Hvordan du tester dit WiFi (og internet) fra top til tå
  • Hvad du skal vide, når du tester dit WiFi
  • Hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe en ny WiFi-router

Hvordan tester du dit WiFi?

Det første, du skal gøre er at teste din internethastighed. Det kan du gøre via vores speedtest.

Hvis du vil vide, hvor hurtig en forbindelse du har via WiFi, kan du følge instruktionerne inde på siden – men ikke koble din enhed på din router med et netværkskabel.

Derudover anbefaler vi, at du:

  1. Ved første test står cirka 1 meter fra din WiFi-router
  2. Gentager testen forskellige steder i dit hjem/kontor – der hvor du bruger internettet oftest
  3. Tester forskellige enheder (computer/mobil osv.), da deres netværkskort også har indflydelse på, hvor hurtig en internethastighed, der kan registreres
  4. Sammenligner resultaterne

Det er ikke overraskende, hvis din internethastighed bliver dårligere i takt med at du bevæger dig væk fra din router. Afstand, forstyrrelser og selve enheden du kører testen på, kan alle have en stor effekt på din internethastighed.

Derudover er der usikkerhed forbundet med præcisionen af den måling du laver af din internethastighed, når du tester via det trådløse netværk og ikke et kabel. Men den giver dig i hvert fald en nogenlunde indikation af, hvor godt (eller slemt) det står til.

Hvis det står meget slemt til kan du overveje en ny og bedre WiFi-router. Det kan også være at problemet ligger hos din teleudbyder eller den computer/smartphone, der skal kunne gå på nettet.

Hvad skal jeg vide, når jeg vil købe en ny WiFi-router?

Der er mange WiFi-routere på markedet. Hos Bredbånd.dk har vi testet og anmeldt nogle af de bedste. Du finder vores anmeldelser af trådløse routere her.

Det er dog værd at læse lidt op på, hvordan det hele fungerer, inden du går ud og køber en ny WiFi-router.

1. Hvor hurtigt skal dit WiFi være?

Ikke al WiFi er ens.

Jo ældre en router du har, desto langsommere er den også. Det skyldes først og fremmest at den trådløse netværksteknologi har udviklet sig meget over de seneste år.

Den nyeste form for WiFi kaldes for WiFi 6 eller WiFi 802.11ax. Den kom først rigtig på markedet i 2019 og kan i praksis levere mellem 600-1000 Mbit/s. De fleste routere i dag – og nogle af de routere, som du lejer/låner af din bredbåndsudbyder – er dog kun WiFi 5 eller WiFi 802.11ac. Den kan give dig mellem 400-600 Mbit/s.

Får du en højere internethastighed fra din teleudbyder end din router kan trække, kan det altså godt betale sig at vælge en nyere router.

2. 2.4 GHz eller 5 GHz?

Stort set alle routere i dag kan give dig både 2.4 GHz- og 5GHz-netværk.

Det du skal være opmærksom på er, at en højere frekvens typisk giver dig hurtigere internet – men kan ikke nå en lige så lang afstand. Den er også mere udsat for forstyrrelser og støj fra andre routere i dit område.

3. Hvor stor er din bolig?

Jo længere væk fra din router du befinder dig, desto dårligere bliver din forbindelse også. Det betyder, at hvis du har et stort hjem – eller meget tykke betonvægge – kan det have en negativ virkning på dit WiFi. Som huskeregel kan din router typisk kun give dig et nogenlunde internet inden for 15-25 m. – hvis der er frit udsyn.

Derfor er mange nyere routere også gået over til Mesh WiFi eller Mesh-netværk. Her har du en primær router tilsluttet din internetudgang og en række “satellitter,” der kun har brug for et strømstik.

Satellitterne forlænger dit netværks afstand. For at de kan videredele dit netværk, skal de dog placeres inden for rækkevidde af hinanden.

4. Hvor mange enheder skal være på dit WiFi?

Jo flere enheder på dit netværk, desto større et pres lægger det også på dit WiFi. Ældre routere kan typisk kun klare mellem 5-10 enheder, hvorimod nyere routere med WiFi 6 i princippet kan klare op til 25-30 enheder.

Author Thumb
Oversigt