Sådan tester du dit WiFi

Author Thumb
woman use laptop

I dag er der flere og flere enheder i vores hjem, der bruger WiFi. Udover alle mobiler og computere i din husstand, har mange af os også højttalere, TV’ere og måske endda køleskabe eller termostater, der er koblet på nettet. Dette kaldes også for IoT eller Internet of Things.

Internetforbindelse og WiFi er ikke det samme

Det kan lyde mærkeligt, da mange af os i dag hovedsageligt kommer på nettet via WiFi. Men WiFi er i virkeligheden kun et led i en lang kæde, der forbinder dig med internettet.

I mange tilfælde har den distinktion ikke stor betydning.

Men hvis du døjer med lave hastigheder eller en upålidelige forbindelse, er det vigtigt, at du kender forskellen. En højere internethastighed fra din teleudbyder er nemlig ikke en garanteret løsning på dit problem.

I denne artikel forklarer vi:

  • Hvordan du tester dit WiFi (og internet) fra top til tå
  • Hvad du skal vide, når du tester dit WiFi
  • Hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe en ny WiFi-router

Hvordan tester du dit WiFi?

Det første, du skal gøre, er at teste din internethastighed. Det kan du gøre via vores speedtest.

Hvis du vil vide, hvor hurtig en forbindelse du har via WiFi, kan du følge instruktionerne inde på siden – men ikke koble din enhed på din router med et netværkskabel.

Derudover anbefaler vi, at:

  1. Du ved første test står cirka 1 meter fra din WiFi-router
  2. Gentager testen forskellige steder i dit hjem/kontor – der hvor du bruger internettet oftest
  3. Test gerne forskellige enheder (computer/mobil osv.), da deres netværkskort også har indflydelse på, hvor hurtig en internethastighed, der kan registreres
  4. Sammenligner resultaterne

Det er ikke overraskende, hvis du får en meget lavere hastighed, som du bevæger dig væk fra din router. Afstand, forstyrrelser og hvilken enhed, du kører testen på, kan alle have en stor effekt på din internethastighed.

Derudover er der noget mere usikkerhed forbundet med, hvor præcis en måling af din internethastighed du får, når du tester via det trådløse netværk og ikke et kabel. Men den giver dig i hvert fald en nogenlunde indikation af, hvor godt (eller slemt) det står til.

Hvis det står meget slemt til, kan det være, at du skal overveje en ny og bedre WiFi-router – eller om problemet i stedet ligger hos din teleudbyder eller den computer/smartphone, der skal kunne gå på nettet.

Hvad skal jeg vide, når jeg vil købe en ny WiFi-router?

Der er mange WiFi-routere på markedet.

Hos Bredbånd.dk har vi testet og anmeldt nogle af de bedste. Du finder vores anmeldelser af trådløse routere her.

Det er dog værd at læse lidt op, inden du går ud og køber en ny WiFi-router.

1. Hvor hurtigt skal dit WiFi være?

Ikke al WiFi er ens.

Jo ældre en router, du har, desto langsommere er den også. Det er, fordi den trådløse netværksteknologi har udviklet sig meget over de seneste år.

Den nyeste form for WiFi kaldes for WiFi 6, eller WiFi 802.11ax. Den kom først rigtig på markedet i 2019, og kan i praksis levere mellem 600-1000 Mbit/s.

De fleste routere i dag – og alle routere, du lejer/låner af din bredbåndsudbyder – er dog kun WiFi 5 eller WiFi 802.11ac. Den kan give dig mellem 400-600 Mbit/s.

Får du en højere internethastighed fra din teleudbyder, kan det altså godt betale sig at vælge en nyere router.

2. 2.4 GHz eller 5 GHz?

Stort set alle routere i dag kan give dig både 2.4 GHz og 5GHz netværk.

Det, du skal være opmærksom på, er, at en højere frekvens typisk giver dig hurtigere internet – men kan ikke nå en lige så lang afstand. Den er også mere udsat for forstyrrelser og støj fra andre routere i dit område.

3. Hvor stor er din bolig?

Jo længere væk fra din router, du befinder dig, desto dårligere bliver din forbindelse også.

Det betyder, at hvis du har et stort hjem – eller meget tykke betonvægge – kan det have en negativ virkning på dit WiFi. Som huskeregel, kan din router typisk kun give dig et nogenlunde internet, inden for 15-25 m. – hvis der er frit udsyn.

Derfor er mange nyere routere også gået over til Mesh WiFi eller Mesh-netværk. Her har du en primær router tilsluttet din internetudgang og en række “satellitter,” der kun har brug for et strømstik.

Satellitterne forlænger dit netværks afstand. For at de kan videredele dit netværk, skal de dog placeres inden for rækkevidde af hinanden.

4. Hvor mange enheder skal være på dit WiFi?

Jo flere enheder på dit netværk, jo større et pres lægger det også på dit WiFi. Ældre routere kan typisk kun klare mellem 5-10 enheder, hvorimod nyere routere med WiFi 6 i princippet kan klare op til 25-30 enheder.

Author Thumb
Oversigt