Ekstern harddisk

Author Thumb
bedste connected to laptop
De bedste eksterne harddiske i 2023:
#1
WD-My-Passport

Fordele:

star
Testvinder
pro-icon
2.000 GB lagerplads
pro-icon
Stærk kryptering
pro-icon
Gode overførselshastigheder

Ulemper:

con-icon
Ikke SSD
con-icon
Kedeligt design

Feltets bedste eksterne harddisk fås i størrelser mellem 1.000 GB til 4.000 GB. Prisforskellen er ikke så stor, så her på Bredbånd.dk anbefaler vi at vælge den største. Så går der længere tid, før du kommer i pladsproblemer. Harddisken har 256-AES kryptering så dine filer er i sikkerhed og en backup-funktion, så du automatisk kan tage backup af filer til eller fra harddisken. Overførselshastigheder er forbavsende gode med tanke på, at det ikke er en SSD.

Læs mere om WD My Passport – Sort (2.000 GB) her 14 dages fortrydelsesret – fragt fra 29.-
#2
Samsung-T7-Portable-SSD

Fordele:

pro-icon
Feltets bedste SSD-disk
pro-icon
Godt design, skarp pris

Ulemper:

con-icon
Kun på 500 GB

Denne harddisk fra Samsung er testens bedste SSD-harddisk og kan derfor også byde på nogle andre overførselshastigheder end testvinderen herover. Designet er kompakt og robust, men desværre er den kun på 500 GB.

Læs mere om Samsung Portable SSD T7 (500 GB) her 14 dages fortrydelsesret
#3
wd-my-passport

Fordele:

star
USB-C tilslutning
pro-icon
Indeholder USB-C til USB-A adapter

Ulemper:

con-icon
Ikke SSD
con-icon
Dyrere end testvinderen

Mange af harddiskene her på listen minder om hinanden. My Passport Ultra skiller sig ud fra resten af feltet ved at være med USD-C som standard. Her får du rigtig mange GB til prisen, men der er desværre tale om en almindelig harddisk og ikke en SSD harddisk som er betydeligt hurtigere, og samtidig ikke er på spole, og derfor holder meget bedre til slag og stød.

Læs mere om #3 – WD My Passport Ultra (1.000 GB) her 14 dages fortrydelsesret
#4
ADATA Durable SD700

Fordele:

pro-icon
Vand og støvafvisende
pro-icon
SSD-disk

Ulemper:

con-icon
Kun 512 GB

Før i tiden præsenterede mobilproducenter med stolthed såkaldte håndværkermobiler. Det dækkede over en hårdfør telefon, der typisk kunne holde til at blive tabt på gulvet og var vand og støvafvisende. Det her er det tætteste vi kommer på en håndværkerharddisk. Den er virkelig godt beskyttet og kan holde til de fleste slag. Og så er den ovenikøbet både vand og støvafvisende. Det betyder ikke, at du kan have den med i bad…men alligevel. At der inden i den beskyttede gerne gemmer sig en SSD-disk gør det bare endnu bedre.

Læs mere om A-Data ADATA Durable SD700 (512 GB) her 14 dages fortrydelsesret – gratis fragt
#5
Western-Digital-My-Book-Duo

Fordele:

pro-icon
Relativt stor og klodset af en ekstern harddisk at være
pro-icon
En større investering

Ulemper:

con-icon
Hele 4.000 GB plads
con-icon
RAID-understøttelse (2 bays)
con-icon
Kan bruges som netværksharddisk
con-icon
Automatisk backup

De fleste harddiske på listen her er små nok til at have med i lommen. Det gælder ikke My Book Pro. Til gengæld får du masser af plads og mulighed for at spejle de filer, du har på den (RAID-understøttelse) så du mindsker risikoen for, at dine filer går tabt hvis dele af harddisken bliver beskadiget. Hvis dit netværk understøtter det, kan du sætte den op som netværksharddisk, så alle dine enheder derhjemme kan tilgå den. Også her kan du lave automatisk backup af filer til og fra harddisken. Vi må heller ikke glemme 256-AES krypteringen.

At have en netværksharddisk derhjemme, kan være et glimrende alternativ til at have en cloud backup løsning, som man betaler til hver måned. Men en netværksharddisk, eller NAS, kan man med lidt teknisk snilde sætte en “sky” op på sit eget netværk, hvor man har adgang til sin eksterne harddisk derhjemme, ligemeget hvor man er henne. På den måde slipper man for de månedlige udgifter til en online løsning man køber sig til. Desuden kan man tilslutte sine enheder derhjemme, f.eks. sit Smart TV direkte til harddisken trådsløst, og streame filer fra harddisken direkte på fjernsynet.

Læs mere om Western Digital My Book Duo (4.000 GB) her 14 dages fortrydelsesret – gratis fragt
#6
Buffalo MiniStation

Fordele:

star
Apple Time Machine-kompatibel
pro-icon
Kan tilsluttes via Thunderbolt-indgangen
pro-icon
HFS+ formateret

Ulemper:

con-icon
Høj pris for 1.000 GB harddisk

Hvis du har en enhed med Thunderbolt-indgang vil du elske den her harddisk. For så kan du overføre filer til og fra harddisken dobbelt så hurtigt, som med USB 3.0. Som standard er den formateret til Mac, så det er den optimale harddisk til Mac og iMac-ejere.

Læs mere om Buffalo MiniStation Thunderbolt (1.000 GB) her 14 dages fortrydelsesret – gratis fragt

En ekstern harddisk er det nemme valg

Hvis du tager mange billeder eller optager mange videoer, har du sikkert bemærket, at det optager godt med plads på din computer eller mobil. Det kan også være med til at gøre din enhed langsommere. Hvis du bruger en stationær computer, kan du overveje at sætte en ekstra eller en større harddisk i.

Har du ikke mod på at udskifte den, er det nemmest at anskaffe sig en ekstern harddisk. Den fungerer på samme måde som en traditionel harddisk, men er beregnet til at kunne have med sig rundt, og så tilsluttes den typisk via USB. Det er et oplagt valg, hvis du har brug for at have dine filer med dig, eller du vil have en backup af vigtige filer.

Du bør altid have vigtige filer liggende mere end et sted, så du ikke mister dem hvis der sker noget med den harddisk, de ligger på. Bredbånd.dk har undersøgt de bedste eksterne harddiske.

HDD eller SSD?

En af de største forskelle på harddiske er typen: man skelner mellem traditionelle harddiske (HDD) og Solid state drev (SSD)

En traditionel harddisk består af plader, der drejer ved meget høje hastigheder. Data læses og skrives ved at pladerne drejer forbi læse og skrivehoveder meget tæt på pladernes overflader.

På SSD bliver informationer lagret digitalt. Da den ikke er afhængig af fysiske komponenter som den traditionelle harddisk, kan den læse og gemme informationerne langt hurtigere.

SSD-diske er fortsat en smule dyrere end traditionelle harddiske, men med tiden bliver prisforskellen udlignet. Er det vigtigt for dig at få meget plads for pengene, skal du vælge en traditionel ekstern harddisk. Er hastighed vigtigere, bør du købe en SSD-disk.

Hvor meget plads skal du bruge?

Inden du anskaffer dig en ekstern harddisk bør du have afklaret, hvor meget plads du skal bruge. Det afhænger selvfølgelig af, hvad du vil bruge den eksterne harddisk til. Generelt kan det godt betale sig at gå efter harddiske med meget plads.

I Windows kan du holde musen hen over hver fil og se, hvor meget den fylder.

Når man taler om plads på harddiske skelner man mellem kilobyte (KB), megabyte (MB) gigabyte (GB) og terabyte (TB)

  • 1 KB = 0,001 MB
  • 1 GB = 1.000 MB
  • 1.000 GB = 1 TB

Et billede taget med en smartphone fylder typisk mellem 2 og 5 MB.
En sang i .mp3-format fylder ofte mellem 2 og 4 MB.
Én DVD-film optager oftest omkring 4GB plads, mens en film i 4K-opløsning fylder mere end 100 GB.

Den endnu mere bærbare løsning

Fysisk er eksterne harddiske ret små. Skal det være endnu mindre, er USB stiks et godt alternativ. Læs vores anmeldelse af dem her.

Oversigt