Sådan kan du se Disney+ med VPN (og hvorfor du nok bør lade være)

Author Thumb

Disney+, eller Disney Plus, blev lanceret i USA, Canada og Holland i slutningen af 2019.

Bor du i Danmark, er du dog nødt til at vente lidt endnu på at kunne se alle dine foretrukne Disney, Pixar, 20th/21th Century Fox, Marvel og Star Wars-film eller TV-serier samlet på en streamingtjeneste.

Lanceringen af Disney+ i Danmark er derudover blevet forsinket yderligere af coronakrisen.

Der er dog et teknisk fix, du kan bruge til at få adgang til Disney+: en VPN.

Men selvom VPN’er er relativt nemme at sætte op, er der stadig god grund til at bide i det sure æble og vente, indtil tjenesten for alvor lanceres i Danmark.

Hvornår kom Disney+ til Danmark?

Disney+ kom til Danmark d. 15. september. Det blev annonceret i en pressemeddelelse, der blev udsendt d. 23. juni. Udover Danmark blev tjenesten også tilgængelig samme dato i Portugal, Norge, Sverige, Finland, Island, Belgien og Luxemborg. Planen var ellers oprindeligt, at streamingtjenesten skulle være lanceret i marts 2020. Det blev dog forsinket et par gange, indtil de endeligt lagde sig fast på september.

Disney+ har ikke købt licensrettighederne tilbage (endnu)

For det første, så har Disney solgt licensrettighederne til deres TV-serier og film til flere forskellige udbydere i Danmark. Det betyder, at selvom de ejer indholdet selv, har de lavet en aftale med andre streamingtjenester og TV-kanaler om at lade dem vise det indhold i Danmark.

Disse licensaftaler skal derfor genforhandles eller udløbe, før Disney igen kan vise deres indhold i landet.

Mindre belastning af deres streamingtjeneste

Derudover kan Disney have set en fordel i at give deres tjeneste en blød lancering. Det giver dem mulighed for at rette deres opmærksomhed mod et mindre marked. Det betyder, at tjenesten ikke bliver overbelastet med trafik fra overalt i verden.

Det giver dem også rig mulighed for at lave mindre tekniske optimeringer og derved undgå, at for mange potentielle kunders første møde med deres tjeneste er plaget af tekniske fejl.

Den bløde lancering betød dog ikke, at der ikke opstod problemer. Flere tusinde kunder måtte nemlig gå forgæves, da de forsøgte at bruge tjenesten på den amerikanske lanceringsdag tilbage i 2019.

Coronakrisen har lagt stress på Disney+ og Hulu

Den internationale lancering af Disney+ og deres anden streamingtjeneste Hulu, er enten blevet sat på pause eller gevaldigt ned i gear.

Udrulningen af de to tjenester er simpelthen for omfattende og krævende, mens resten af selskabet er presset.

Disney har i forvejen været nødt til delvist at begrænse adgang til deres forlystelsesparker, sætte deres film- og tv-produktioner på pause og finde nye kanaler og udgivelsesmetoder for deres biograffilm.

Hvorfor er man nødt til at bruge en VPN for at se Disney+ i Danmark?

Der er geoblokering på Disney+ i Danmark.

Det betyder, at hvis de ved, at du befinder dig i Danmark, vil du ikke kunne logge ind og bruge deres streamingtjeneste.

Geoblocking er en teknik til at blokere adgang til en online service eller hjemmeside på baggrund af, hvor du befinder dig. Dette er for at sikre, at du ikke ser indhold på en tjeneste, som reelt set ikke har licens til at vise noget indholdet i dit land. De fleste streamingtjenester har desuden også skrevet det ind i deres vilkår og betingelser, at man kun må bruge tjenesten i det land, du er bosat eller er i.

Du kan dog bruge en VPN til at anonymisere din data, så det ser ud som om, du er i et andet land, end du egentlig er.

Fordele ved VPN

En VPN er et nyttigt værktøj, hvis du ønsker at beskytte dine personlige oplysninger, når du færdes online. Det betyder, at du ikke bliver forfulgt af målrettede annoncer og forhindrer hjemmesider og sociale medier fra at spore dig rundt på nettet.

Det kan også give dig adgang til hjemmesider, der ellers er blokeret i dit land. Det betyder, at hvis man er en efterfulgt minoritet eller udsat gruppe i en autoritær stat, vil man med VPN kunne undgå statsovervågning.

Vigtige hensyn, når du vil se Disney+ med en VPN

For at få adgang til Disney+ i Danmark inden den danske lanceringsdato, skal du bruge en VPN.

VPN fungerer ved at kryptere din data – og ofte maskere, hvor du befinder dig henne. Det er, fordi din data bliver ført igennem en server eller datacenter et andet sted i verden. Ofte kan du selv vælge hvilken server og land, din data skal føres gennem.

Der er dog nogle hensyn, du først skal være bevidst om.

1. At se streamingtjenester med en VPN er en juridisk gråzone

VPN’er er lovlige og hjælper med at beskytte dine personlige oplysninger. De kan også bruges til at se udenlandsk indhold, da hjemmesiderne og tjenesterne ikke kan se, hvor i verden du befinder dig.

At bruge en VPN til at se indhold, der ikke er tilgængeligt i dit land, er dog en juridisk gråzone.

Ifølge Forbrugerrådet Tænks Martin Salamon, der har speciale i konkurrence og forsyningstjenester, er det, fordi man som forbruger kan komme til at bryde den aftale, man har lavet med udbyderen i deres vilkår og betingelser. Hvis streamingtjenesterne tillader, at du ser indhold, de kun har rettigheder til i udlandet, kan det også ses som et brud på ophavsretten – selvom det er dig og ikke udbyderen, der ser noget indhold, som ellers kun er lovligt tilgængeligt hos en anden udbyder eller tjeneste i Danmark.

Hvis du ser en udenlandsk tjeneste, der ikke er tilgængelig i Danmark, bliver der heller ikke betalt moms på den ydelse. Disney bruger derfor også geoblokering for at undgå at være skyldig i momsunddragelse.

2. Du kan risikere at betale for indhold, du ikke vil kunne se

For at kunne se Disney+ i Danmark, selv med VPN, skal du først betale for et månedligt abonnement. Det er altså ikke ligesom fildeling eller andre lyssky metoder, hvor du gratis kan downloade eller se indhold uden at betale for det.

Når du betaler for indholdet, bekræfter du dog også de vilkår og betingelser, Disney har lavet for deres tjeneste. Det betyder, at de frit kan fratage eller blokere den adgang, hvis du ikke overholder deres regler.

3. Du skal ofte have en lokal adresse og kreditkort

Et andet problem er, at du ofte skal have en lokal betalingsservice for at kunne bruge en udenlandsk service.

I et forsøg på at forstærke deres geoblokering, har mange af de amerikanske streamingtjenester nemlig også krav om, at der skal betales med et lokalt kreditkort – og du skal kunne afgive en gyldig amerikansk bopælsadresse.

Denne udfordring er blevet mindre over årene på grund af online betalingsservices såsom PayPal, men de fleste streamingtjenester benytter sig også af andre teknikker for at stoppe brugere fra at omgå geoblokeringen.

Hvordan kan Disney+ blokere din VPN?

Disney+ kan vælge at lukke din konto, men de kan også blokere din adgang automatisk. Det kan gøres blandt andet via IP-Blocking, Port-Blocking eller Deep Packet Inspection.

IP Blocking

Den mest udbredte teknik, streamingtjenester benytter sig af, er at blokere bestemte IP-adresser. Det kaldes også IP-Blocking eller IP-blokering.

Alle hjemmesider kan se den IP-adresse, du besøger dem fra. Det betyder, at de kan se landet, byen, regionen og tidszonen, du befinder dig i. Hvis du prøver at logge på Disney+ uden en VPN, vil de derfor kunne se, at du – og den server, du er forbundet gennem – er i Danmark.

Ved at bruge en VPN, vil du kunne føre din data gennem en amerikansk server. Det vil derfor se ud, som om du er i USA, fordi serveren har en amerikansk IP-adresse.

Dette er dog relativt nemt at spotte for de større streamingtjenester. De fleste VPN-tjenester bruger nemlig samme server for flere af deres kunder. Det gør det muligt for de store streamingtjenester at sammenligne deres besøgendes IP-adresser med en liste over kendte VPN-servere.

De dygtigere VPN-udbydere ændre regelmæssigt deres servere. Det gør de for at beskytte deres kunders anonymitet, men dette har også den effekt, at streamingtjenesterne kan have svært ved at blokere deres servere.

Port Blocking

En anden teknik er Port Blocking. De fleste VPN’er bruger de samme standard porte, når de opsætter nye servere. Det ved Disney+ og andre streamingtjenester. De vælger derfor til tider at lukke eller blokere data, der overføres via de netværksporte.

Det er ofte muligt at skifte hvilken port, din VPN bruger. Men for at kunne gøre det, skal du have administrativ kontrol over din VPN. Du kan nemlig konfigurere din VPN til at bruge en mindre velkendt port.

Deep Packet Inspection (DPI)

En avanceret teknik, der til tider bliver brugt til geoblocking, er DPI, eller Deep Packet Inspection. DPI-teknikker gør det nemt at se om data er blevet overført via VPN. Disney+ vil derfor kunne vælge at blokkere al data, der bærer tegn på VPN-kryptering.

Hvis Disney+ beslutter sig for at blokere din adgang, har du derfor ikke mange muligheder udover at vente til den danske lancering.

Author Thumb
Oversigt