Bredbånd i Aalborg

Bredbånd i Aalborg

I Aalborg kan du få godt og hurtigt bredbånd.

 

Aalborgensere kan bredbånd via telefonstikket (xDSL), kabel tv-stikket (COAX), fibernet og mobilt bredbånd. Dette er gældende for både privatpersoner og erhverv.

 

De hurtigste hastigheder (500-1.000 Mbit/s) er bredt tilgængelige i Aalborg. Mere end halvdelen af bopæle har adgang til fibernettet. Hvis ikke, har du stadig gode muligheder at opnå lignende download og upload, hvis din husstand er/har været tilsluttet kabel TV-netværket (COAX).

Hvilken hastigheder er tilgængelige i Aalborg?

I Aalborg kan du få bredbånd eller bredbånd med en download/upload på op til 1.000 Mbit/s.

 

Det er muligt via fibernet eller kabel tv-stikket (COAX). Også mobilt bredbånd med 5G nærmer sig denne hastighed – men kan endnu ikke helt levere samme hastighed. 5G i Danmark ligger ellers omkring de 400-700 Mbit/s.

 

For at få op til de 1.000 Mbit/s, kræver det dog, at din bolig eller erhverv er koblet på kabel tv- eller fibernettet. I storbyer hvor mange bor i etagelejligheder, vil det typisk være op til boligselskaber eller antenne-, andels- og ejerforeninger, hvorvidt du kan få denne slags bredbånd.

 

Du bør som minimum kunne få mellem 70-100 Mbit/s. Det er muligt via telefonstikket (xDSL) og mobilt bredbånd med 4G/LTE. Telefonstikket bruger kobbernettet, og er derfor tilgængeligt overalt; men er også typisk dyrere. Ulig mange former for mobilt bredbånd er der dog ingen øvre grænse for data.

Bredbånd via telefonstikket (xDSL)

Kan du få fastnettelefoni, kan du få bredbånd via xDSL. Selvom det ikke nødvendigvis er retvisende i dit tilfælde, bliver xDSL til tider også kaldt for ADSL.

 

Uanset hvor i Aalborg du befinder dig, er xDSL en mulighed.

 

xDSL er den ældste form for bredbånd, der stadig er i brug. Det er derfor også blandt det langsommeste. xDSL kører over kobernettet, og kan maks. give dig 150 Mbit/s. Det er tilstrækkeligt for de fleste typer af bredbåndbrug – men ikke, hvis I er mange på linjen.

 

150 Mbit/s er dog det teoretiske maksimum. Det betyder, at du kan få den hastighed, hvis alle betingelser er perfekt. Som regel skal du dog kun regne med at kunne få cirka 70 Mbit/s. Det vil næsten også altid være billigere at vælge en anden type bredbånd – hvis det er tilgængeligt.

Bredbånd via kabel tv-stikket (COAX)

Bor du i Aalborg, og får du kabel-tv fra YouSee, Stofa eller Dansk Kabel TV – eller er din bolig stadig koblet til deres netværk, selvom du ikke har kabel-tv længere – kan du få bredbånd via stikket til kabel-tv (COAX).

 

Det er også tilfældet, hvis du er en del af de antenneforeninger, der modtager kabel-tv via disse udbydere. Dette gælder blandt andet AN-TV, GVD Antenneforening og Nørre Tranders Antenneforening.

 

COAX er en mulighed for størstedelen af adresser i Aalborg.

 

Ifølge Energistyrelsens TjekDitNet er der dog grænser for, hvor hurtigt et bredbånd, du kan få adgang til. Har du brug for 200 Mbit/s i download er dette muligt for 83% af husstande i Aalborg Kommune. Men skal du bruge mere (f.eks. 500 Mbit/s) falder den tilgængelighed til kun 19%.

 

Fibernettet, derimod, står noget stærke i Aallern.

Bredbånd via fibernet (Fiber)

Aalborg er en af de danske storbyer, hvis ikke den danske storby, der har den bedste dækning på fibernettet.

 

Godt 80% af aalborgenserne kan få fiber på op til 1.000 Mbit/s på deres adresse.

 

Dette er usædvanligt, da fibernet generelt har været svært at finde i byområder. Men den gamle arbejder- og industriby har over de seneste årtier gennemgået en større forvandling med mere beboelse og flere etageejendomme. De nye bygninger er i vid udstrækning også blevet tilkoblet det nyere fibernetværk.

 

Hvis du kan få fibernet, vil din udbyder med høj sandsynlighed være Waoo, da selskabet blandt andet er ejet af energiselskabet Eniig (tidl. HEF – Himmerlands Elforsyning.)

Mobilt Bredbånd (4G/LTE – med mulighed for 5G)

I Aalborg er der god dækning, hvis du overvejer mobilt bredbånd.

 

Med 4G/LTE kan du få hastighed på cirka 71 Mbit/s. Vælger du mobilt bredbånd med 5G, kan du derimod få hele 700-1.000 Mbit/s.

 

I slut-2020 blev det muligt for privatpersoner at komme på 5G-netværket hos TDC. I de kommende år forventes det også, at du kan få 5G via de andre mobilnetværker (Telia/Telenors TT-netværk og 3).

 

Indtil videre er det dog kun YouSee og Telmore, der tilbyder 5G-mobilt bredbånd.

 

I Teknologisk Instituts seneste undersøgelse har TDCs netværk den absolut bedste dækning og mobiloplevelse i Region Nordjylland. De opnår en samlet score på 89%.

 

De andre mobilnetværk klarer sig desværre en del værre. 3 ligger på en andenplads med 83%, og Telia og Telenor får henholdsvis kun 65% og 70%. Telia og Telenor deles dog om samme netværk (TT-netværket), så forskel kan skyldes usikkerhed ved stikprøvetagningen.

 

Storbyer som Aalborg har dog typisk en bedre forbindelse sammenlignet med bopæle, der blot ligger et par kilometer uden for byen, da der er en større koncentration af mobilmaster.

 

Har du mobilt bredbånd og døjer du med dårligt bredbånd i Aalborg eller resten af Region Nordjylland? Så kan det være værd at overveje en ny udbyder.

Find udbydere i Aalborg på Bredbånd.dk

Leder du efter de aktuelle bredbåndudbydere på din adresse i Aalborg?

 

Så kan du få et overblik på Bredbånd.dk. Bare skriv din adresse ind i toppen af vores forside. Så bliver du præsenteret for de udbydere, der kan levere bredbånd til dig.