Bredbånd i København

Bredbånd i København

Bredbånd i København er overordnet set godt.

Som beboer i Hovedstaden kan du få hurtige hastigheder og en stabil bredbåndforbindelse fra et stort udvalg af udbydere – uanset om du foretrækker bredbånd via: telefonstik, kabel tv-stik, fibernet eller mobilt bredbånd.

Som en af de nyeste teknologier er fibernet dog også den type af bredbånd, der endnu har den dårligste dækning i København. TDC NET har nemlig tidligere ikke prioriteret udrulningen af fibernettet i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Det har dog ændret sig over de seneste år, så selvom fibernettet kræver nedgravning og tilslutning af fiberkabler til din ejendom, vil vi over de næste år se en markant stigning i antallet af bopæle, hvor fibernet er en mulighed.

Hvilken hastigheder er tilgængelige i København?

I Københavnsområdet kan du få bredbånd med hastigheder på op til 1.000 Mbit/s.

 

Det er muligt at få denne hastighed via både kabel tv-stikket (COAX), fibernettet og mobilt bredbånd med 5G.

 

Fiber og COAX kræver dog begge, at din bopæl er fysisk koblet på kabel tv- eller fibernetværket. Det betyder, at din ejendom eller boligforening tidligere har haft kabel tv hos Stofa, YouSee, Boxer eller en af de andre kabeltv-udbydere.

Mobilt bredbånd kan opdeles i to: 4G og 5G.

Med 4G bør det som minimum være muligt at få 70-100 Mbit/s via mobilt bredbånd. Det kan dog være en anelse dyrere end at vælge bredbånd via telefonstikket (xDSL), der kan levere hastigheder på op til 150 Mbit/s – hvilket er tilgængeligt på alle adresser. Til gengæld er forbindelsen med xDSL en smule mindre stabil, da den kører på det gamle kobbernet.

Med 5G derimod kan du – i teorien – få op til 1.000 Mbit/s. Typisk er resultatet dog nærmere 400-700 Mbit/s. Det vil til gengæld være muligt for de fleste københavnske husstande, da 5G-nettet efterhånden er udbredt i hele hovedstadsområdet.

Bredbånd via telefonstikket (xDSL)

Alle bopæle i Danmark kan få bredbånd via xDSL.

Uanset hvor i København du bor, vil du kunne få bredbånd via telefonstikket.

xDSL kører over det gamle kobbernet – som også bliver brugt til fastnettelefoni. Det er derfor også den ældste form for bredbånd. Navnet er egentlig en fælles betegnelse for en række typer af bredbånd, heriblandt ADSL og ISDN.

Som den ældste offentligt tilgængelig form for bredbånd, er det også det dårligste. Du kan højst opnå en hastighed på 150 Mbit/s – og det er ofte kun i teorien. Teleudbyderne kan nemlig kun garantere en minimumshastighed, der kan være meget langsommere end den ønskede bredbåndhastighed. Vær derfor opmærksom og læs aftalen nøje, hvis du bestiller bredbånd via xDSL.

Bredbånd via kabel tv-stikket (COAX)

Bredbånd via kabel tv-stikket (COAX) er tilgængeligt i stort set hele København.

Det kræver dog, at din boligforening, lejlighedsejendom, antenneforening eller villa i øjeblikket eller tidligere har haft kabel tv. COAX bruger nemlig kabel tv-netværket til at levere bredbånd. Det vil typisk betyde, at du tidligere har haft YouSee eller Stofa.

Stofa er den største danske udbyder af kabel-tv – men er til gengæld ikke landsdækkende. I København er det muligt at få bredbånd hos dem, hvis du i forvejen har en TV-pakke hos dem via din antenneforening. YouSees tilbud stiller lignende krav.

Denne type af bredbånd egner sig ofte bedst til bopæle, der i forvejen har været koblet på kabel tv-netværket. Ellers kan det ofte give bedre mening at fremtidssikre din bredbåndforbindelse med fibernet.

Bredbånd via fibernet (Fiber)

Fibernet er den hurtigste form for bredbånd i Danmark.

I København er fibernettet endnu ikke særlig tilgængeligt overalt. Ifølge Energistyrelsens TjekDitNet, kan det især være svært at tilkobles, hvis du bor i Frederiksberg, Tårnby eller Dragør.

Det københavnske fibernetværket er i dag ejet af TDC. Og da fibernet kræver nedgravning af fiberkabler og tilkobling til det bredere fibernetværk, er det ikke lige så udbredt i den danske hovedstad som de andre typer af bredbånd. Oveni i dette har TDC tidligere ikke prioriteret udbredelse af fibernettet i samme grad som sin jyske konkurrent, Waoo.

Alt dette har betydet, at du typisk har bedre chancer for at få fibernet, hvis du bor i et nybyggeri eller i en boligforening, der i forvejen har lavet en aftale med TDC NET Fiber om at blive tilsluttet det nuværende fibernet. Du kan undersøge om, din adresse i øjeblikket er koblet på fibernettet her.

Hvis din adresse er tilkoblet fibernettet, kan du få fibernet fra bl.a. YouSee, Stofa, FastSpeed, Hiper, Telenor MaxSpeed, Kviknet eller Bolignet.

Mobilt Bredbånd (4G/LTE – og mulighed for 5G)

4G/LTE har god dækning i København.

Hovedstaden huser en stor del af den danske befolkning på et relativt lille geografisk område – og har derfor også et tætpakket mobilnetværk. Der er mere end 1.500 mobilmaster i hele Københavnsområdet.

Der er fire udbydere, der håndterer hvert deres netværk – TDC, Telia, Telenor og 3. Telia og Telenor deler et netværk (det såkaldte TT-netværk). Andre mobilselskaber og teleudbydere kan derefter leje sig ind på deres netværk.

Ifølge den seneste undersøgelse fra Teknologisk Institut har TDCs netværk den bedste mobildækning og samlet mobiloplevelse i Region Hovedstaden. Undersøgelsen bygger på over 500 landsdækkende stikprøver, hvoraf 23 blev foretaget i København. Den gav TDC et samlet resultat på 98%.

Telenor, Telia og 3 ligger ikke langt væk med henholdsvis 84%, 84% og 87%.

I slut-2020 blev YouSee og Telmore de første selskaber, der kunne tilbyde mobilt bredbånd med 5G. Begge selskaber er ejet af TDC, der også var de første til at få national 5G-dækning (90% af befolkningen). Især København står stærkt, da der er over 100 5G-mobilmaster i hovedstaden – og flere planlagt i fremtiden.

Som 5G bliver mere udbredt – og de andre teleudbyderes 5G-mobilnetværk rulles ud – bør vi se en stor stigning i 5G-bredbånd.

Find udbydere i København på Bredbånd.dk

Leder du efter de aktuelle bredbåndudbydere på din bopæl i København?

Så kan du få et overblik på Bredbånd.dk. Bare skriv din adresse ind i toppen af vores forside. Så bliver du præsenteret for de udbydere, der kan levere bredbånd til dig.