Amerikansk myndighed ophæver elsket regel

Internetbrugere hos amerikanske teleselskaber skal til at vænne sig til forskelsbehandling.

Mange dele af det amerikanske samfund har ry for at være mindre reguleret end Danmark. Der er kommet endnu en ting til den liste. Den amerikanske kommunikationsmyndighed, Federal Communications Commission, har besluttet at ophæve den såkaldte netneutralitet. Hidtil har den sikret, at teleselskaberne ikke forskelsbehandlede kunderne i forhold til det produkt, de fik leveret.

Med netneutraliteten ophævet kan virksomheder, i teorien, betale for at der bliver skruet ekstra op for internethastigheden, når en bruger besøger virksomhedens hjemmesider, mens der bliver skruet ned på hastighedsknappen når kunder besøger konkurrenternes websites. Netneutraliteten blev indført i 2015 for at sikre lighed for amerikanske netbrugere.

I Danmark behøver vi ikke frygte samme udvikling. Netneutralitet er nemlig vedtaget på EU-niveau. Og der er ikke udsigt til, at der bliver ændret på de europæiske regler.

– Der er ikke udsigt til regelændringer i EU, som følge af udviklingen i USA, skriver den fælles kontrolmyndighed i EU, The Body of European Regulators for Electronic Communications, i en mail til bredbånd.dk

Energistyrelsen konkluderede i en rapport fra 2017, at der ikke er væsentlige problemer med netneutralitet i Danmark.